Безпекова ситуація у Європі є найсерйознішою після Другої світової - глава контррозвідки Чехії

Безпекова ситуація у Європі є найсерйознішою після Другої світової - глава контррозвідки Чехії

Укрінформ
Нинішня безпекова ситуація в Європі є найсерйознішою від часів Другої світової війни, зокрема через гібридні дії Росії.

На цьому наголосив очільник Інформаційної служби безпеки (BIS) Чехії Міхал Коуделка під час спільного з президентом Петром Павелом брифінгу у штаб-квартирі контррозвідки, передає кореспондент Укрінформу.

«Нинішня ситуація є найсерйознішою з часів Другої світової війни. Те, що чинять російські солдати в Україні і палестинські терористи - в Ізраїлі, вони робили б те саме в нашій країні, без милосердя та співчуття», - заявив Коуделка.

За його словами, «агресивна Російська Федерація становить велику загрозу для демократичних країн Європи, в тому числі для Чехії».

Глава контррозвідки згадав у цьому зв'язку кампанії з дезінформації, намагання дискредитувати владу, налаштувати чехів проти України. Зокрема, він нагадав про відео, створені з використанням технології deepfake, поширюване у Чехії під час передвиборчої президентської кампанії, яке мало на меті дискредитувати Павела. Фахівці довели, що це відео зроблене в Росії.

Читайте також: МЗС Чехії: Перші 300 тисяч снарядів для України забезпечать кілька місяців «перепочинку» на фронті

Своєю чергою Павел зазначив, що нинішню безпекову ситуацію не можна назвати безпроблемною. «І перспективи на майбутнє зовсім не оптимістичні. Можна припустити, що буде ще більше ускладнюватися», – заявив президент.

Павел став першим президентом за 26 років, який відвідав штаб-квартиру BIS. До нього це зробив Вацлав Гавел у 1998 році.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Палата представників, нижня палата чеського парламенту, назвала Росію головною безпековою загрозою Чеської Республіки та проголосила необхідність продовження підтримки України.

Фото: Michal Kamaryt/ČTK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-