КНДР фінансує половину своєї ракетно-ядерної програми краденою криптовалютою - ООН

КНДР фінансує половину своєї ракетно-ядерної програми краденою криптовалютою - ООН

Укрінформ
Північна Корея генерує до 50% своїх доходів у іноземній валюті коштом зловмисної кібердіяльності та фінансує цими викраденими коштами майже половину своєї ракетно-ядерної програми.

Про це йдеться в доповіді комісії Комітету з санкцій Ради Безпеки ООН щодо КНДР, повідомляє Yonhap, передає Укрінформ.

«Зловмисна кібердіяльність КНДР генерує приблизно 50% її доходу в іноземній валюті та використовується нею для фінансування 40% програм розробки і виробництва зброї масового знищення», - йдеться в доповіді.

Як зазначається, комісія розслідувала 17 минулорічних крадіжок криптовалюти, за які може нести відповідальність Пхеньян, на суму понад 750 млн доларів, а загалом вона вивчає 58 імовірних кібератак КНДР на пов’язані з криптовалютою компанії у період із 2017 по 2023 рік, вартість яких оцінюється приблизно в 3 млрд доларів.

У комісії дійшли висновку, що за останні роки Північна Корея, в порушення санкцій РБ ООН, могла втричі наростити свою ракетно-ядерну програму, продовжуючи розробки ядерної зброї і виробництво для неї ядерних матеріалів та вдосконалюючи балістичні ракети.

«Комісія оцінила, що Північ просунула свою ракетну програму в різних сферах, включаючи надійність, маневровість, точність, повітряні вибухи та виробництво мобільних пускових установок», - ідеться в доповіді.

Ще одним порушенням встановлених РБ ООН обмежень є надмірний імпорт Північною Кореєю нафтопродуктів, який може перевищувати втричі дозволений річний обсяг у 500 тисяч барелів.

Комісія підрахувала, що танкери під прапором Північної Кореї між 1 січня і 15 вересня минулого року здійснили 87 поставок до КНДР і могли доставити за цей період понад 1,5 мільйона барелів.

Читайте також: КНДР провела навчальні стрільби з «надвеликих» ракетних установок

Як повідомляв Укрінформ, Північна Корея провела наземні випробування багатоступеневого твердопаливного двигуна, яким планує оснастити свою нову гіперзвукову ракету середнього радіусу дії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-