На саміті ЄС планують оголосити початок переговорів про вступ Боснії до Євросоюзу – ЗМІ

На саміті ЄС планують оголосити початок переговорів про вступ Боснії до Євросоюзу – ЗМІ

Укрінформ
Проєкт рішення Європейської ради, яка засідатиме 21-22 березня у Брюсселі, передбачає початок переговорів про вступ до ЄС Боснії та Герцеговини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у середу австрійське інформагентство APA.

"На саміті ЄС у четвер і п'ятницю хочуть дати зелене світло переговорам про вступ з Боснією і Герцеговиною. На основі відповідної рекомендації Європейської комісії "Європейська Рада вирішує розпочати переговори про вступ з Боснією і Герцеговиною", йдеться у проєкті рішення саміту", - повідомляє агентство.

З посиланням на співрозмовників в дипломатичних колах ЄС зазначається, що Франція, Нідерланди й Данія все ще налаштовані скептично щодо початку переговорів з Боснією, "але Париж хоче послати позитивний сигнал на саміті".

Читайте також: Військова допомога на €5 мільярдів: у ЄС розповіли деталі про спецфонд для України

Інформагентство вказує на те, що разом з Хорватією та Італією, Австрія особливо активно виступала за початок переговорів про вступ до ЄС з Боснією та Герцеговиною. Федеральний канцлер Карл Нехаммер заявив у понеділок, що було б "великою помилкою" не дати переговорам розпочатися. Зазначається, що дискусія на саміті буде зосереджена на умовах і реформах, які Боснія повинна виконати перед початком переговорів.

Як повідомляє АРА з посиланням на проєкт рішення Європейської ради, переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою також будуть просунуті вперед, як тільки буде надано мандат на ведення переговорів. Щодо Грузії, яка також має офіційний статус кандидата на вступ до ЄС з грудня 2023 року, то її закликають провести подальші важливі реформи.

Загалом же саміт ЄС буде присвячений триваючій війні РФ проти України та ситуації на Близькому Сході. Як зазначає АРА, головною темою буде можливе використання заморожених російських активів для надання військової підтримки Україні.

Читайте також: Шмигаль розповів, як Україна використає €50 мільярдів допомоги від ЄС

Саміт Євросоюзу розпочнеться в четвер у другій половині дня з робочого обіду з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем. Очікується, що президент України Володимир Зеленський звернеться з відеозверненням до учасників зустрічі.

Як повідомлялося, 21-22 березня в Брюсселі відбудеться зустріч лідерів країн ЄС у форматі Європейської ради, яку деякі із брюссельських аналітиків та експертів вже встигли охрестити "військовою радою".

Одним з головних питань Європейської ради буде продовження військової допомоги для України, зміцнення безпеки й оборони ЄС та нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-