«Вибори» в Росії не можна вважати вільними чи справедливими - МЗС Польщі

«Вибори» в Росії не можна вважати вільними чи справедливими - МЗС Польщі

Укрінформ
Голосування на так званих виборах президента РФ відбулося в умовах надзвичайних репресій проти суспільства, що унеможливлювало вільний і демократичний вибір.

Про це заявили в МЗС Польщі, передає Укрінформ.

“Організовані таким чином “вибори” не можна вважати законними, вільними чи чесними”, - заявили в МЗС Польщі.

У міністерстві зазначили, що з початку вторгнення в Україну російська влада значно посилила репресії проти політичної опозиції, громадянського суспільства, неурядових організацій і незалежних ЗМІ, а також усіх громадян, які насмілюються критикувати дії російського режиму, включно з агресією проти України. Трагічною кульмінацією цих дій стала шокуюча смерть у колонії опозиційного політика Олексія Навального.

“Послідовне запровадження репресивного законодавства, що обмежує громадянські свободи та права, в тому числі політичні, цензура під час війни, політично вмотивовані кримінальні процеси та недопущення до участі у виборах кандидатів, які висловлюють антивоєнні погляди, означає, що “вибори” не можна вважати вільними чи справедливими”,- підкреслюється в заяві МЗС Польщі.

Зазначається, що Польща послідовно і рішуче засуджує такі дії і виступає проти недопущення участі незалежних російських спостерігачів у спостереженні за процесом голосування та незапрошення спостерігачів ОБСЄ.

“Окремого засудження заслуговує незаконне рішення кремлівської влади організувати вибори на тимчасово окупованих територіях України. Це є демонстративним порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН, і може розглядатися як чергова спроба підірвати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Польща не визнавала і ніколи не визнає організацію та результати "виборів" на цих територіях. Відповідальність за їх організацію та проведення на українській території має нести Росія”, - підкреслює МЗС Польщі.

Читайте також: У Росії провели найбільш маніпульовані «вибори» за 30 років - Die Presse

Як додали в міністерстві, Польща продовжує підтримувати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах і закликає Росію негайно та безумовно вивести свої війська та озброєння з території України.

Як повідомляв Укрінформ, у Росії в заключний день голосування на так званих виборах 15-17 березня, починаючи зі східних регіонів країни та за кордоном, відбулася акція "Полудень против Путіна", яку проголосила опозиція: люди, налаштовані проти кремлівської влади, приходили на виборчі дільниці до 12:00 за місцевим часом.

Фото: Mateusz_Szymanski/ Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-