У Росії фіксують порушення на так званих виборах президента

У Росії фіксують порушення на так званих виборах президента

Укрінформ
У Росії у п'ятницю, 15 березня, розпочалося голосування на так званих виборах президента, яке триватиме три дні та завершиться основним днем виборів у неділю, 17 березня.

Окупанти організували псевдовибори і на тимчасово захоплених територіях України, що апріорі робить їх незаконними. Також є багато інших свідчень протиправності процесу, повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода, яке веде моніторинг ситуації.

Зокрема, як зазначається у повідомленні, російських бюджетників закликають голосувати на «виборах» саме зранку 15 березня. Співголова громадської організації «Голос», яка спостерігає за «виборами», Станіслав Андрейчук зазначив, що природа такого ажіотажу зрозуміла – «голосують зранку на робочих місцях під пильним оком начальників». Виборці в Москві фотографуються з бюлетенями для «якоїсь звітності».

Читайте також: Україна уважно спостерігатиме, які країни визнаватимуть «вибори» у Росії - Данілов

У Воронежі спостерігач виявив бюлетені в скриньці ще до відкриття виборчої дільниці, повідомляє Телеграм-канал «Дисидент», публікуючи фото. На вимогу спостерігача бюлетені зі скриньки прибрали. На іншій ділянці спостерігач вказав на незаконну агітацію – портрет Путіна та його цитату на стіні. Путіна завісили простирадлом.

У Ханти-Мансійську біля виборчої дільниці затримали волонтерку Поліну Змановську, яка проводила екзит-пол від партії «Громадянська ініціатива» (від неї висувався єдиний антивоєнний кандидат Борис Надєждін, не допущений до виборів). Змановську привезли до відділку поліції. Її підозрюють у підробці документів, зв'язку з нею немає, пише ОВД-Інфо. Про тиск на організаторів екзит-полів також повідомляють із Санкт-Петербурга та Казані.

Читайте також: У Криму бюджетників змушують іти на «вибори Путіна» для збільшення явки

Рух на захист прав виборців «Голос» повідомляє, що поки що на виборчих дільницях сидять переважно спостерігачі від Володимира Путіна та маріонеткової Громадської палати. Відомо, що у Челябінську свого спостерігача зняла ЛДПР, в Іванові кількох спостерігачів відкликала довірена особа кандидата від КПРФ Миколи Харитонова. Партія «Нові люди» та їхній кандидат Владислав Даванков взагалі не видали направлення об'єднанням, які спостерігають за виборами.

Також ЦВК закликала «посилити охорону» урн через псування бюлетенів чорнилом у Ростові та Карачаєво-Черкесії. «У двох суб'єктах (Федерації –ред.) відбулося вливання в урну чорнила, роблять це і жінки, і чоловіки», – повідомили у ЦВК. Як саме тепер потрібно охороняти скриньки, комісія не уточнила.

На двох дільницях у Борисоглєбську у Воронезькій області виборчині залили бюлетені в урні зеленкою, пише Блокнот Борисоглєбськ. Відомо, що одну з жінок затримали, урну опечатали, про іншу нічого поки не повідомляється.

Також відзначається, що через кілька годин після початку голосування на сервісах, де проводиться дистанційне електронне голосування (ДЕГ), з'явилися повідомлення про можливі збої в їхній роботі. У повідомленнях йдеться, що через це послуги працюють у режимі електронної черги.

Читайте також: Міноборони РФ планує використати на «виборах Путіна» дані загиблих військових

Як повідомлялося, голосування на «виборах» президента Росії відбудеться з 15 по 17 березня 2024 року. Незалежні спостерігачі та експерти оцінюють їх як невільні та нечесні. Також всім міжнародним нормам суперечить проведення голосування на ТОТ України.

Низка парламентів, політиків і громадських діячів світу закликали не визнавати підсумки «виборів» президента Росії і відповідно – легітимність вже відомого їх переможця Путіна.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-