Чапутова розкритикувала Фіцо за контакти з Росією та спроби послабити верховенство права

Чапутова розкритикувала Фіцо за контакти з Росією та спроби послабити верховенство права

Укрінформ
Президентка Словаччини Зузана Чапутова розкритикувала прем’єр-міністра Роберта Фіцо за його спроби послабити верховенство права та його контакти з Росією.

Про це вона сказала в інтерв’ю Financial Times, передає Укрінформ.

За її словами, Фіцо випробовує «межі демократії» своєю судовою реформою і нападками на Конституційний суд. Вона також порівняла словацького прем’єра з главою угорського уряду Віктором Орбаном.

«Словаччину сьогодні досить часто порівнюють з Угорщиною, і здається очевидним, що цей уряд (Фіцо – ред.) черпає певне натхнення в Угорщині», – сказала Чапутова.

Як пише видання, відколи Фіцо прийшов до влади торік у жовтні, Словаччина зайняла схожу позицію з Угорщиною в критиці західної підтримки України та санкцій проти Росії. Цього місяця Фіцо заявив, що «західна стратегія використання війни в Україні для ослаблення Росії в економічному, військовому і політичному плані не працює».

Минулого тижня міністри закордонних справ Словаччини та Угорщини розійшлися у думках зі своїми колегами по ЄС, зустрівшись із главою МЗС Росії Сергієм Лавровим у Туреччині. Чапутова заявила, що зустріч із Лавровим не наблизила її країну до миру, а «створила ще більшу дистанцію між Словаччиною та нашими партнерами та союзниками».

Вона також висловила стурбованість щодо внутрішньої програми Фіцо, яка може призвести до ризику виникнення подібних суперечок із Брюсселем щодо верховенства закону, з якими раніше зіткнулися Угорщина та Польща.

У лютому правляча коаліція Фіцо проштовхнула правову реформу, яка послаблює здатність судової системи переслідувати хабарництво, в тому числі шляхом ліквідації антикорупційного бюро, незважаючи на вуличні протести по всій Словаччині та застереження з боку Брюсселя щодо забезпечення верховенства права. У зв’язку з цим ЄС може заморозити фінансування Словаччини через порушення верховенства права.

Після цього Чапутова звернулась до Конституційного суду, який призупинив дію деяких положень реформи.

У відповідь Фіцо запропонував, щоб наступний президент Словаччини звільнив одного з вищих суддів Конституційного суду за те, що він нібито несе відповідальність за витік інформації в ЗМІ.

Чапутова заявила, що таке залякування є «абсолютно неприйнятним і безвідповідальним», оскільки воно «ставить під сумнів» незалежність суду.

«Я думаю, що межі демократії випробовуються на міцність», – сказала вона, вказуючи на судову реформу Фіцо і посилення тиску уряду на ЗМІ та неурядові організації.

Як повідомлялося, план, схвалений коаліційним урядом Фіцо, передбачає ліквідацію Спеціальної прокуратури.

Читайте також: Фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною «підтримкою війни в Україні»

25 січня владна коаліція проголосувала за прискорену парламентську процедуру для ухвалення змін. Це означає, що законопроєкт не буде розглядатися експертами та іншими особами, які зазвичай беруть участь у звичайних законодавчих процедурах. Також коаліція проголосувала за те, щоб обмежити обговорення в першому з трьох парламентських читань. Опозиція засудила цей крок, у Словаччині відбулися масові протести проти запропонованих змін.

Термін повноважень чинної президентки Словаччини Зузани Чапутової закінчується 15 червня 2024 року, і вона не буде переобиратися на другий термін. Спікер Національної ради Словаччини Пітер Пеллегріні оголосив, що перший тур президентських виборів відбудеться 23 березня, можливий другий тур - 6 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-