Росія налаштовує демократичних лідерів один проти одного - глава МЗС Румунії

Росія налаштовує демократичних лідерів один проти одного - глава МЗС Румунії

Укрінформ
Росія посилює дезінформаційні атаки проти демократичних країн, намагаючись налаштувати союзників один проти одного і посіяти розбрат напередодні виборів у ЄС та США.

Про це сказала міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску в інтерв’ю Bloomberg, передає Укрінформ.

«Російський наратив поширюється, і ми повинні боротися з ним скоординовано і розумно. Росія намагається кинути виклик демократичним інститутам у наших країнах, випробувати їх на міцність і зіштовхнути нас один з одним, безпосередньо і через маріонеток», - сказала Одобеску.

У рік, коли половина світу голосуватиме за нове керівництво, Москва має стимул спиратися на стратегії втручання у вибори, прямо чи опосередковано впливаючи на рішення людей за допомогою фейкових новин і дезінформації, пише Bloomberg.

Це також стане випробуванням для десятиліть партнерства між ЄС і США, оскільки перспектива повернення Дональда Трампа до Білого дому турбує багатьох європейських лідерів.

Рішучість у досягненні спільної мети - перемоги України у війні з Росією - повинна переважати, незважаючи на «природні» розбіжності у поглядах між провідними світовими лідерами, сказала Одобеску.

Читайте також: У Білому домі занепокоєні можливим втручанням Росії у президентські вибори в США

Вона додала, що якщо цього не буде зроблено, це заохотить інших авторитарних лідерів кинути виклик міжнародному порядку.

«Ми повинні виходити за рамки меседжів передвиборчої кампанії, і в часи потрясінь, коли наша єдність піддається сумніву, трансатлантична співпраця є незамінною», - сказала глава МЗС Румунії.

Румунія, яка була жертвою гібридних атак проти вищих посадових осіб та інституцій, веде переговори з країнами Балтії та іншими партнерами про просування плану, спрямованого на посилення боротьби з дезінформацією, сказала Одобеску.

У Бухаресті вже працює Центр компетенцій ЄС із кібербезпеки, який є частиною європейської структури з підтримки інновацій та політики у сфері кібербезпеки.

Читайте також: Сікорський: Росія загрожує Варшаві танками, Берліну - «Іскандерами»

Як зазначається, Одобеску, як і низка європейських чиновників, звернула увагу на зусилля Москви, спрямовані на розкол демократичного світу. Цього тижня Німеччина і Велика Британія пообіцяли не дозволити Росії розділити союзників після того, як витік розмови німецьких офіцерів викрив розходження в поглядах на те, як найкраще озброїти Україну.

Як повідомляв Укрінформ, Росія спробує втрутитися у президентські та парламентські вибори у Молдові, щоб скомпрометувати вступ країни до ЄС, заявив голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Александр Мустяце.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-