Бомбосховища Фінляндії можуть вмістити майже все населення країни – посол України

Бомбосховища Фінляндії можуть вмістити майже все населення країни – посол України

Ексклюзив
Укрінформ
Фінляндія не припиняла будівництва бомбосховищ з 1940-х років, наразі в країні збудовано 50 тисяч бомбосховищ, розрахованих на 4,8 млн людей при населенні 5,5 млн.

Про це заявила посол України у Фінляндії Ольга Діброва в інтерв’ю Укрінформу.

Дипломат зазначила, що Фінляндія протягом десятиліть послідовно зміцнювала свою обороноздатність і готувалася до криз. Результатом цього стало створення однієї з найкращих у світі систем цивільного захисту.

«Насамперед це розгалужена система бомбосховищ – наразі в країні збудовано 50 тисяч бомбосховищ, розрахованих на 4,8 млн людей. Це при тому, що населення Фінляндії становить 5,5 млн», - сказала Діброва.

Вона додала, що 91% цих споруд здатні захистити від атаки звичайними озброєннями, а 83% розраховані на випадок ядерного інциденту.

«Я неодноразово в рамках різних заходів була в цих бомбосховищах – це справді щось фантастичне! Вони готові до використання будь-якої миті. У мирний час їх зазвичай використовують як спортивні об’єкти чи для інших соціальних цілей», - зазначила посол України.

Вона розповіла, що фіни продовжили і значно розвинули будівництво бомбосховищ після Другої світової війни.

У цьому контексті посол України нагадала про події у Фінляндії 1939 року – Зимову війну, напад Радянського Союзу.

«Історичні паралелі з Україною просто вражають – тоді люди теж тікали з Карелії в чому були і відсилали дітей до Швеції з табличками з іменами і контактами, намагаючись врятувати. У фінській ментальності пам’ять про це глибоко вкорінена. Їхня реакція на повномасштабне вторгнення Росії в Україну пов’язана з тим, що вони самі пережили у 1939-му. Тому Фінляндія не припиняла будівництва бомбосховищ з 1940-х років», - зауважила Діброва.

Читайте також: Російська пропаганда у Фінляндії має дуже обмежений вплив - посол України

Як повідомлялося, новий президент Фінляндії Александер Стубб допустив розміщення ядерної зброї в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-