Фінляндія і після вступу до НАТО зміцнює обороноздатність - посол України

Фінляндія і після вступу до НАТО зміцнює обороноздатність - посол України

Ексклюзив
Укрінформ
Фінляндія після вступу до НАТО жодним чином не зменшила зусиль щодо зміцнення власної обороноздатності, рівень її витрат на оборону перевищує 2% ВВП.

Про це заявила посол України у Фінляндії Ольга Діброва в інтерв’ю Укрінформу.

«Під час кампанії вступу до НАТО Фінляндія робила акцент саме на тому, що стане контрибутором регіональної та міжнародної безпеки. А після вступу Фінляндія жодним чином не зменшила обертів щодо зміцнення власної обороноздатності - рівень її витрат на оборону перевищує 2% ВВП», - сказала Діброва.

Вона зазначила, що в тому стані, в якому Фінляндія вступила до Альянсу, вона насправді потужно зміцнила систему колективної оборони НАТО.

У цьому контексті дипломат поінформувала, що у разі війни країна готова одразу розгорнути контингент чисельністю 280 тис. військових, а загалом у Фінляндії 870 тис. резервістів.

«Мотивація фінів є дуже високою – ви, напевно, знаєте, що рівень готовності фінів захищати зі зброєю в руках свою країну є найвищим порівняно з іншими країнами. А після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ця готовність лише посилилася», - відзначила посол України.

За її словами, власна обороноздатність у розумінні фінів є фундаментом, на якому будується вся подальша ієрархія.

Читайте також: Фінляндія вперше як член НАТО візьме участь у навчаннях північних країн Альянсу

«Уряд, військові, громадяни Фінляндії чітко розуміють природу і масштаб загроз – не забуваймо, що ця країна має більш як 1300 км спільного кордону з Росією, тому вони підтримують високу боєготовність. До речі, після вступу до НАТО у Фінляндії було проведено опитування Національної ради з планування оборонної інформації, яке засвідчило, що дев’ять з десяти фінів готові виконати зобов’язання щодо спільної оборони згідно зі статтею 5 Вашингтонського договору», - повідомила Діброва.

Як повідомлялося, Фінляндія 18 травня 2022 року офіційно подала заявку на вступ до НАТО, а 4 квітня 2023 року вступила в НАТО і стала 31-м членом Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-