Росію офіційно виключили з Дунайської комісії

Росію офіційно виключили з Дунайської комісії

Укрінформ
Росію офіційно виключили з однієї з найстаріших міжнародних організацій – Дунайської комісії.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в соцмережі X, передає Укрінформ.

«Відсьогодні Росію виключили з Дунайської комісії. Міжнародна ізоляція держави-агресора продовжує посилюватися», – написав глава МЗС.

За його словами, Дунайська комісія, одна з найстаріших міжнародних організацій у світі, на своїй 100-й сесії у грудні, під час першого українського головування, вирішила, що дії Росії несумісні з Белградською конвенцією.

«Росія мала час до 29 лютого самостійно вийти з організації, однак на це агресору не вистачило мужності. У результаті відсьогодні країни-члени комісії більше не будуть офіційно визнавати свої зобов’язання перед Росією згідно з установчою Белградською конвенцією», - заявив міністр.

Крім того, додав Кулеба, комісія вперше в історії наклала штраф на Росію за несплату внесків після позбавлення її повноважень в організації у березні 2022 року.

Читайте також: Росію виключили з ради Міжнародної морської організації

«Я дякую Дунайській комісії, нашим дунайським партнерам і всім, хто допоміг прийняти це історичне рішення. Я закликаю всі міжнародні організації наслідувати цей приклад, ізолювати російських дипломатів і вигнати Росію. Агресорам і терористам не місце на жодних авторитетних міжнародних форумах», – підкреслив міністр.

Як повідомлялося, рішення виключити Росію з Дунайської комісії було прийняте 15 грудня 2023 року у зв'язку з ударами ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-