Росію виключили з міжнародної Дунайської комісії

Росію виключили з міжнародної Дунайської комісії

Укрінформ
Дунайська комісія на вчорашньому засіданні вирішила виключити Росію через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю.

Про це повідомив у соцмережі Х міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Укрінформ.

Глава української дипломатії зазначив, що міжнародна ізоляція Росії продовжує зростати.

«Після необрання представника Росії до Міжнародного суду ООН, виконавчих рад Міжнародної морської організації, ЮНЕСКО та Організації із заборони хімічної зброї у листопаді Росія зазнала ще однієї дипломатичної поразки — в Дунайській комісії, одній із найстаріших міжнародних організацій у світі. Дунайська комісія вирішила вчора, на своєму 100-му засіданні під українським президентством, що членство Росії несумісне через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю», - написав Кулеба.

Він додав, що Росія повинна залишити Комісію до 29 лютого 2024 року, інакше члени Комісії більше не визнаватимуть свої зобов'язання перед нею за Белградською конвенцією про режим судноплавства на Дунаї.

Читайте також: Дунайське пароплавство відмовилося передати теплоходи російській турфірмі

Очільник МЗС підкреслив, що це рішення є відповіддю на порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї. Воно також ґрунтується на рішенні Комісії, ухваленому 17 березня 2022 року, відхилити російські повноваження, заборонити росіянам участь у всіх зустрічах та виключити їх із складу секретаріату Комісії.

«Я вдячний членам Дунайської комісії за цей сміливий та принциповий крок», - зазначив міністр.

Як повідомлялося, на засіданні Ради міністрів ОБСЄ 45 країн заявили про необхідність покарання РФ за воєнні злочини в Україні.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-