Глава МЗС Словенії: Орбан створює проблеми для ЄС не лише з українського питання

Глава МЗС Словенії: Орбан створює проблеми для ЄС не лише з українського питання

Ексклюзив
Укрінформ
Угорщина часто чинить перешкоди при ухваленні колективних рішень у Євросоюзі з підтримки України, але позиція прем’єр-міністра Віктора Орбана створює проблеми й щодо інших питань.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр – міністр закордонних справ Словенії Таня Файон в інтерв’ю Укрінформу.

«Позиція Угорщини щодо України – не єдиний виклик, з яким ми стикаємося. Нещодавно, коли ми хотіли запровадити санкції проти ізраїльських поселенців на Західному березі річки Йордан, Угорщина не підтримала режим санкцій», – сказала Файон в розмові з власкором у Нью-Йорку, куди вона прибула для участі в засіданні Генасамблеї та дебатах Ради безпеки ООН, приурочених до другої річниці російської війни.

За її словами, опір Орбана особливо відчувався під час розгляду допомоги Україні в обсязі 50 млрд євро, хоча рішення врешті-решт було ухвалено.

Файон наголосила, що Словенія має тверду позицію щодо України.

«За ідеальних обставин Рада безпеки ООН мала б ухвалити резолюцію, яка б могла покласти край війні й принести мир в Україну», – сказала вона, маючи на увазі, що через позицію Росії в РБ це зробити неможливо.

«Моє послання було також адресоване Росії як агресору: вона повинна поважати міжнародне право, Статут ООН і міжнародно визнані кордони», – сказала глава МЗС, відповідаючи на запитання про головні месиджі, які вона хотіла донести у своїх виступах в ООН.

«Ми не маємо часу на втому, і ми й далі підтримуватимемо Україну й працюватимемо заради миру», – наголосила вона.

За словами Файон, Словенія «на боці українців – чи то в питаннях військової, гуманітарної допомоги, відбудови, підтримки Формули миру (Президента Володимира) Зеленського чи інших мирних ініціатив, чи то в переговорах про вступ до ЄС».

Читайте також: Орбан заявив, що Україна має бути буфером між Заходом та Росією

«Ви є частиною Європи, і ви захищаєте наші цінності. Ласкаво просимо!» – зазначила міністр, говорячи про європейські перспективи України. При цьому вона нагадала про необхідність проведення реформ, як це було «з усіма країнами Західних Балкан».

Як повідомляв Укрінформ, 23 лютого в Раді безпеки ООН відбулися відкриті дебати міністерського рівня, приурочені до другої річниці російської війни проти України. Також 23 та 26 лютого Генеральна асамблея ООН провела засідання з питання порядку денного «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-