У Литві планують перевірити понад 18 тисяч білоруських мігрантів

У Литві планують перевірити понад 18 тисяч білоруських мігрантів

Укрінформ
Литовський Департамент міграції цього року планує перевірити понад 18 тисяч білорусів, які оселилися в країні до введених у 2022 році обмежень та перевірок. Їм доведеться заповнити опитувальник, який зараз заповнюють білоруси, котрі приїжджають до Литви.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«Ми займемося перевіркою всіх білорусів, які отримали посвідку на проживання в Литві по роботі до того, як почали використовувати опитувальник. У Литві таких білорусів близько 18 тис, до 20 тис», - сказала голова Департаменту Евеліна Гудзінскайте.

За її словами, якщо з'явиться негативна інформація про людину, то міграційне відомство звертатиметься до Департаменту держбезпеки Литви (VSD). Подальші дії залежатимуть від висновків VSD.

«Незаповнення опитувальника розцінюватиметься не на користь особи. Відповіді також будуть оцінені. Якщо у відповідях буде знайдено негативну інформацію, консультуватимемося з VSD. Якщо VSD укаже, що людина становить загрозу нацбезпеці, то таку людину позбавлять посвідки на проживання», – зауважила чиновниця.

З листопада 2022 року росіяни та білоруси, які в'їжджають до Литви, мають заповнювати спеціальний опитувальник, зокрема висловити своє ставлення до війни Росії в Україні. Після появи опитувальника 2041 громадянина цих країн визнали загрозою нацбезпеці Литви (1644 білорусів, 397 росіян).

Цього року політики Литви говорять про більш жорсткі правила в'їзду до Литви для громадян Білорусі та Росії. Голова парламентського комітету нацбезпеки та оборони Лаурінас Кащюнас пропонує позбавляти посвідки на проживання громадян цих країн, якщо вони регулярно їздять на батьківщину (у Білорусь або Росію).

Читайте також: У Литві скасували концерт американської співачки LP через толстовку з прапором РФ

На початку лютого парламент Литви у першому читанні схвалив поправки до закону, згідно з якими на рік пропонується продовжити дію національних санкцій щодо громадян Росії та Білорусі та посилити перевірку при в'їзді білорусів до Литви.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня уряд Литви заборонив військовослужбовцям та статутним службовцям країни поїздки до Росії, Білорусі та Китаю поза службовими обов’язками.

Фото: ELTA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-