Глава МЗС Литви: Агресія Росії - найбільш серйозна загроза глобальному світу й ООН

Глава МЗС Литви: Агресія Росії - найбільш серйозна загроза глобальному світу й ООН

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсбергіс, виступаючи на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, заявив, що повномасштабна російська агресія проти України сьогодні є найбільш серйозною загрозою глобальному світові та цілісності всієї системи ООН.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на трансляцію засідання.

«Україна має отримати військову, дипломатичну, економічну підтримку. Росія та Білорусь мають бути ізольовані через то, що вони нехтують ключовими принципами, які покладені в саме існування ООН. Це (повномасштабна агресія проти України, - ред.) – найбільша загроза глобальному світові і цілісності всієї системи ООН», – сказав Ландсбергіс.

За його словами, якщо дозволити Росії продовжити порушення міжнародного права, включаючи відсутність відповідальності за злочин агресії, то незрозуміло, як можна бути в залі Генасамблеї ООН та обговорювати інші питання.

Глава литовського МЗС зазначив, що агресія, яка триває, виходить далеко за кордони України, вона становить собою загрозу європейській безпеці та міжнародному порядку, впливає на енергетичну сферу, міграційні процеси, порушення сталого українського експорту Чорним морем, що є важливим для всього світу. Якщо не покласти край цій агресії, то з часом ця війна прийде в кожну країну. При цьому треба зважати на те, що «Росія не зупиниться, якщо її не зупинити».

Читайте також: Головні теми виступів Кулеби в ООН - Формула миру і безпека України

Ландсбергіс назвав російську агресію «геноцидною війною», головною метою якої є зникнення України як «суверенної, гордої країни». Він підкреслив, що не можна закривати очі на геноцидні злочини Москви проти українських дітей – незаконні депортації після насильницького відриву від сімей.

Литовський дипломат нагадав, що з’являються все нові дані про те, як російські окупаційні сили розправляються з українськими полоненими. Він засудив і намагання Москви провести «президентські вибори» на ТОТ України.

На його думку, в основі всіх подібних дій – реваншизм, неоколоніальні інстинкти, експансіонізм. Наприкінці свого виступу Ландсбергіс закликав всіх підтримати висунуту Україною Формулу миру та ігнорувати так звані «мирні плани» Москви, мета яких лише підпорядкувати Україну агресору. «Реальний шлях до сталого миру, це – перемога України та поразка Росії», - резюмував литовський дипломат.

Читайте також: Бербок в ООН закликала об'єднатися проти російської війни

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН зібралася у п’ятницю на засідання з питання порядку денного «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України». Очікуються виступи представників більше 60 країн, зокрема, віцепрем’єрів і міністрів та інших урядовців двадцяти п’яти країн.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який виступав на засіданні першим, закликав країни світу долучитися до участі в Глобальному форумі миру, який відбудеться у Швейцарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-