Парламентська асамблея ОБСЄ розпочала роботу у Відні без росіян

Парламентська асамблея ОБСЄ розпочала роботу у Відні без росіян

Фото
Укрінформ
У штаб-квартирі ОБСЄ у віденському конгрес-центрі Гофбург у четвер вранці розпочалася дводенна зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ.

Як передає кореспондент Укрінформу, вперше участь у зимовій зустрічі Асамблеї не беруть російські депутати.

Засідання ПА ОБСЄ відкрилося промовами президентки Парламентської асамблеї ОБСЄ Піа Кауми, президента Національної ради Австрії Вольфганга Соботки та чинного голови ОБСЄ, глави МЗС Мальти Ієна Борга та генеральної секретарки ОБСЄ Гельґи Шмід. Усі вони виступили із засудженням агресивної війни Росії проти України та наголосили на необхідності підтримки українського народу.

У своєму вступному слові президентка ПА ОБСЄ запропонувала вшанувати хвилиною мовчання пам’ять "усіх, хто воює за наші цінності на передовій в Україні".

Крім того, окремо делегати також вшанували пам’ять російського опозиціонера Олексія Навального, якого знищив в ув’язненні російський режим.

Очікується, що тема російської війни проти України, що триває вже два роки, буде в центрі уваги парламентаріїв з регіону ОБСЄ. У перший день сесії пройдуть засідання трьох загальних комітетів та ряд сайд-івентів. Зокрема, під час засідання комітету з політичних питань та безпеки відбудуться спеціальні дебати на тему "Діяльність ОБСЄ в Україні під час російської агресії".

Читайте також: Постійна рада ОБСЄ збереться на спецзасідання до другої річниці вторгнення Росії в Україну

Російська делегація відсутня на 23-му засіданні ПА ОБСЄ. Раніше 13 лютого очільник Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив, що 21 лютого Дума і Рада Федерації синхронно ухвалять рішення про припинення членства Росії в Парламентській асамблеї ОБСЄ. Водночас, станом на ранок 22 лютого такого рішення не було ухвалено.

Водночас президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ Піа Каума зауважила, що делегація РФ поінформувала про рішення призупинити участь у Парламентській Асамблеї ОБСЄ та не сплачувати внески, однак з практичної точки зору це змінює "дуже мало", оскільки російські депутати і так були відсутні на засіданнях Асамблеї протягом року.

"Глава російської делегації повідомив, що Росія не збирається робити внесок у цьому році та не буде брати участь у наших зустрічах. Я хотіла б скористатися можливістю, щоб чітко заявити про те, що повідомлялося у ЗМІ: Російська Федерація не виходить з ПА ОБСЄ, російська делегація призупиняє свою участь. З практичної точки зору це змінює дуже мало. Російські учасники не брали участь у нашій діяльності з часу нашого останнього засідання у Відні рік тому. І вони вже припинили робити свої внески", - підкреслила Каума.

Читайте також: Путін вибудовує свою політику за прикладом Гітлера - Україна в ОБСЄ

За її словами, це рішення російської делегації було очікуваним, але воно підтверджує правильність зусиль Асамблеї щодо притягнення Росії до відповідальності через її війну проти України.

"Це те, що ми очікували від російської делегації. Це, можливо, ускладнює фінансову стабільність, але це рішення підтверджує правильність наших зусиль – призвати Російську Федерації до відповідальності за порушення принципів ОБСЄ. Ми говорили про це минулого року", - зазначила президентка Асамблеї, депутатка від Фінляндії.

Вона наголосила, що Парламентська Асамблея ОБСЄ – це не платформа для поширення виправдань агресивної війни.

"Ми не хочемо, що наша Асамблея використовувалася неналежним чином у цьому плані. Ми є форумом вільного та чесного діалогу, який базується на наших цінностях. І наші двері завжди відкриті для тих, хто поділяє ці цінності", - сказала Каума.

Як повідомлялося, зимове засідання є однією з трьох передбачених статутом зустрічей, які ПА ОБСЄ проводить щороку. Під час зустрічі депутати мають можливість взаємодіяти з виконавчими структурами ОБСЄ, зустрітися з представниками держав-учасниць ОБСЄ та обговорити питання, пов'язані з принципами та цінностями ОБСЄ.

На тлі масштабної критики делегація РФ брала участь у зимовій сесії ПА ОБСЄ у 2023 році. Це відбулося попри заклик понад 80 делегатів Асамблеї з 21 країни у спільному листі до австрійської влади та голови ПА ОБСЄ не допустити російську делегацію до участі в зимовому засіданні.

Читайте також: Брехню Росії про війну в Україні вже ніхто не сприймає серйозно - США в ОБСЄ

У 2022 році делегація РФ брала дистанційно участь у зимовій сесії ПА ОБСЄ, яка проходила 24 лютого, у день початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-