Литва з березня закриє ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю

Литва з березня закриє ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
Уряд Литви ухвалив рішення закрити з 1 березня два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю – "Лаворішкес" ("Котлівка" на білоруській стороні) та "Райгардас" ("Привалка").

Про це повідомляє LRT, передає Укрінформ.

Зазначається, що після їх закриття на кордоні з Білоруссю продовжать працювати два пункти пропуску - "Мядинінкай" ("Кам'яний Лог" з білоруського боку) та "Шальчинінкай" ("Беняконі"). Водночас уряд Литви прийняв рішення про припинення пропуску пішоходів та велосипедистів через ці пункти пропуску, а також має намір поступово скоротити кількість дозволів, що видаються білоруським і литовським перевізникам, які здійснюють регулярні міжнародні пасажирські перевезення автобусами.

Влада Литви наголошує, що це рішення спрямоване на вирішення проблем національної безпеки, контрабанди, порушень міжнародних санкцій.

Уряд також ухвалив рішення обмежити посадку та висадку пасажирів на залізничному прикордонному пункті "Кена", припинити рух пішоходів та велосипедистів через державний кордон між Білоруссю та Литвою.

Аналогічна пропозиція стосується і залізничного прикордонного пункту "Кібартай" ("Чернишевське"), що на кордоні Литви з Калінінградською областю Росії. Це рішення ухвалено, оскільки у цих пропускних пунктах у Литві висаджуються особи, які прямують транзитними поїздами до Калінінградської області і мають візи будь-якої іншої країни Євросоюзу.

Раніше міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте заявила, що в Кені висаджуються або сідають на потяги близько 13 тис. осіб на рік.

Торік в автомобільних пунктах пропуску через державний кордон із Білоруссю було проведено майже 3,9 мільйона перевірок – на 25,5% більше, ніж у 2022 році. 66% перевірених осіб були громадянами Білорусі.

Читайте також: Литва продовжила тимчасовий захист для українців

Громадяни Литви перетинали кордон 684 тис. разів - на 13,4% менше, ніж у 2022 році.

Більшість громадян Литви проїхали через прикордонні пункти "Шальчинінкай" та "Лаворішкес".

Як повідомляв Укрінформ, минулого літа Литва закрила прикордонні пункти "Шумскас" та "Тверячюс".

Наприкінці січня Служба охорони державного кордону Литви (СОДКЛ) повідомила, що в Ігналінському районі країни троє озброєних білоруських прикордонників зайшли на територію Литви на відстань до 2,5 метра.

Фото: LRT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-