У Литві пропонують закрити ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю

У Литві пропонують закрити ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
Литовська комісія з національної безпеки пропонує зупинити рух товарів, транспорту та людей через прикордонні пункти пропуску Лаворішкес та Райгардас.

Як передає Укрінформ, про це повідомив литовський мовник LRT.

"З 1 березня планується закрити два прикордонні пункти - "Райгардас" (Привалка на білоруській стороні - ред.) та "Лаворішкес" (Котлівка - ред.), також прийнято рішення обмежити пересування людей на велосипедах та пішки на всіх пунктах пропуску на кордоні з Білоруссю», - сказав на пресконференції в уряді керівник Національного центру управління кризовими ситуаціями (НЦУКЗ) Вілмантас Віткаускас.

Якщо уряд прийме цю пропозицію, то на кордоні з Білоруссю залишаться відкритими два контрольно-пропускні пункти - "Мядінінкай" та "Шальчинінкай". Минулого літа Литва вже закрила два прикордонні пункти - "Шумскас" та "Тверячюс".

Комісія також запропонувала обмежити посадку і висадку пасажирів на залізничному прикордонному пункті на кордоні з Росією Кена (Кібартай), щоб вирішити проблему з пасажирами транзитних поїздів до Калінінграда, що подорожують з документами для пересування, виданими країною ЄС, та іноді висаджуються в Литві.

Крім того, уряд ухвалить рішення по пропозиціях щодо поступового скорочення кількості дозволів, які видаються білоруським та литовським перевізникам, що здійснюють регулярні міжнародні автобусні пасажирські перевезення, а також про припинення перетину білорусько-литовського державного кордону пішоходами та велосипедистами.

Комісія з питань національної безпеки (КНБ) вносить ці пропозиції, розглянувши у вівторок ризики, пов'язані з транзитними потоками з Білорусі через Литву та діяльністю білоруських розвідслужб та служб безпеки.

Глава НЦУКЗ також повідомив, що литовському МЗС було запропоновано більше спілкуватися з представниками білоруської опозиції в Литві та попереджати їх, щоб вони уникали поїздок до Білорусі, "оскільки там чатують певні загрози". Департамент державної безпеки Литви попередив, що білоруська розвідка намагається завербувати білорусів, які продовжують повертатися до Литви.

Уряд Литви вважає, що запропоновані рішення дозволять скоротити потік транспорту та пасажирів, які проходять через Литву, та зменшити ймовірність того, що білоруські та російські розвідслужби та служби безпеки діятимуть проти Литви.

Торік на автомобільних прикордонних пунктах перевірили майже 3,9 млн осіб, які перетинають державний кордон з Білоруссю, що на 25,5% більше, ніж у 2022 році. Громадяни Білорусі становили 66% перевірених осіб.

Читайте також: Фінляндія не може відкрити кордон із РФ, готуються заходи проти незаконного проникнення - прем'єр

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня Служба охорони державного кордону Литви (СОДКЛ) повідомила, що в Ігналінському районі країни троє озброєних білоруських прикордонників зайшли на територію Литви на відстань до 2,5 метра.

Фото: LRT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-