Євросоюз вимагає від Росії дозволу на незалежне міжнародне розслідування смерті Навального

Євросоюз вимагає від Росії дозволу на незалежне міжнародне розслідування смерті Навального

Укрінформ
Європейський Союз вимагає від Російської Федерації дозволу на проведення незалежного та прозорого розслідування всіх обставин загибелі у російській в’язниці російського опозиційного політика Олексія Навального.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, що відбулася сьогодні у Брюсселі. Повний текст документу оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Європейський Союз обурений смертю російського опозиційного політика Олексія Навального, за яку всю відповідальність несе президент Путін та російська влада. Сьогодні Рада міністрів ЄС із закордонних справ висловила глибокі співчуття його дружині Юлії Навальній, їх дітям, родині, друзям, та всім, хто працював разом з ним на користь своєї країни», - йдеться у документі.

«Росія має дозволити незалежне та прозоре міжнародне розслідування обставин його раптової смерті. ЄС докладе всіх зусиль, щоб притягнути російське політичне керівництво та владу до відповідальності, у тісній координації з нашими партнерами, та накладе додаткову ціну за їх вчинки, включаючи шляхом санкцій», - наголосив Жозеп Боррель.

Він зауважив, що по усьому світу люди віддають шану пам’яті Олексія Навального. Влада в Росії намагалася запобігти проявам такої поваги у багатьох місцях, були затримані сотні людей. Від імені ЄС Жозеп Боррель звернувся до Росії із вимогою негайно звільнити цих людей.

Як йдеться у заяві, протягом усього життя Олексій Навальний демонстрував виняткову мужність, відданість своїй країні та співгромадянам, проводив роботу по боротьбі з корупцією по всій Росії, яка знайшла відгук у багатьох людей. Саме тому Путін та його режим так його боялися, у тому числі в контексті триваючої злочинної війни Росії проти України та напередодні президентських виборів у березні цього року.

Читайте також: Російські слідчі заявили, що не віддадуть тіло Навального ще два тижні

«Раптова та шокуюча смерть Олексія Навального є ще однією ознакою зростаючих та систематичних репресій в Росії. Європейський Союз повторює свій заклик до Росії негайно та безумовно звільнити всіх політичних в’язнів, включаючи Юрія Дмитрієва, Володимира Кара-Мурзу, Іллю Яшина, Олексія Горінова, Лілію Чанишеву, Ксенію Фадеєву, Олександру Скочиленко та Івана Сафронова», - наголошується у заяві Високого представника ЄС.

Як вже повідомлялося, 16 лютого Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що опозиційний російський політик Олексій Навальний помер у колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Напередодні Навального 27-й раз відправили у ШІЗО. Його етапували до колонії «Полярний вовк» у середині грудня 2023 року. Вперше до ШІЗО цієї колонії політика відправили 9 січня. До етапування до колонії «Полярний вовк» Навальний перебував у ВК-6 у Володимирській області. 17 лютого представниця Навального Ярмиш підтвердила факт його смерті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-