Заходу треба конфіскувати заморожені російські активи до виборів у США - прем'єрка Естонії

Заходу треба конфіскувати заморожені російські активи до виборів у США - прем'єрка Естонії

Укрінформ
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає, що Заходу слід конфіскувати заморожені російські активи до президентських виборів у США.

Як передає Укрінформ, про це повідомив естонський мовник ERR.

«Вибори – це завжди турбулентний час. Завжди краще зробити все можливе до важливих виборів», - сказала Каллас в інтерв'ю західній пресі на полях Мюнхенської безпекової конференції.

Естонія давно виступає за конфіскацію російських активів, проте Париж і Берлін виявляють обережність у зв'язку з побоюваннями щодо законності такого кроку, його наслідків для фінансової стабільності та можливих заходів у відповідь.

За словами Каллас, конфіскація російських коштів стала б додатковим інструментом, який, поряд із військовою допомогою Україні та заходами щодо політичної ізоляції Росії, міг би допомогти покласти край війні. «Це економічний тиск, яким ми можемо вплинути на російську економіку, щоб прискорити перелом у цій війні», - сказала глава естонського уряду.

Минулого року ЄС створив реєстр збитків для фіксації доказів та претензій щодо збитків, завданих українським приватним особам, компаніям та державі через російське вторгнення. Каллас сказала, що заморожені російські кошти можуть бути використані для покриття цих збитків: «Якщо (щось - ред.) залишиться, ми зможемо повернути це Росії», - сказала вона.

За оцінкою журналістів, слова Каллас є ще однією ознакою стурбованості Європи тим, як можливе повернення Дональда Трампа до Білого дому може вплинути на політику Заходу щодо Росії та підтримку України.

Читайте також: Кулеба закликав країни G7 швидко ухвалити рішення щодо заморожених активів РФ

Імовірне висування Трампа кандидатом від Республіканської партії на президентських виборах у США цього року налякало багатьох у Європі, особливо після того, як бізнесмен заявив, що він скаже Росії робити "все, що вона захоче" з країнами НАТО, які не витрачають достатньо коштів на оборонні потреби.

Вашингтон підштовхує своїх союзників знайти способи конфіскувати активи Центрального банку РФ у розмірі близько 260 млрд. євро, які були заморожені у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну майже два роки тому. Близько 191 млрд євро московських активів зберігаються у брюссельському депозитарії цінних паперів Euroclear.

Як повідомлялося, в січні під час виступу на ВЕФ у Давосі спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер заявила, що процес конфіскації російських активів вимагатиме колективного рішення всіх країн, які мають заморожені кошти РФ у своїх фінансових установах та потребуватиме часу.

Фото: Тwitter/Kaja Kallas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-