За два роки в Латвії порушено 9 справ за воєнні злочини та злочини проти людства

За два роки в Латвії порушено 9 справ за воєнні злочини та злочини проти людства

Укрінформ
Служба Державної безпеки Латвії (VDD) від початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну порушила 9 проваджень "за фактом можливого вчинення кримінального злочину, який пов'язаний зі злочином геноциду проти людства, проти миру та воєнного злочину".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Уточнюється, що такі дані містить проєкт плану щодо зниження расизму та антисемітизму Міністерства культури Латвії з посиланням на інформацію, зібрану Судовою адміністрацією країни.

У проєкті плану також наголошується, що "соціальні мережі, платформи для обміну відео та прямого спілкування стали найбільш важливим місцем для постачання російської дезінформації та пропагандистських повідомлень конкретним цільовим аудиторіям". Зазначається, що ці майданчики також стали місцем вираження найбільшої агресії у зв'язку з розпочатою Росією повномасштабною війною в Україні. В подібних випадках користувачі соціальних мереж виправдовували війну, агресію проти України та її народу.

На думку Мінкульту, "дезінформаційна діяльність Росії в основному спрямована на очорнення України та виправдання війни, а також дискредитацію Євросоюзу та членів НАТО". У проєкті плану зроблено висновок, що "рівень агресії також сприяв посиленню поляризації латвійського суспільства в інформаційному просторі. У ряді випадків напруга, пов'язана з війною в Україні, що триває, "переходить" з інформаційного простору й у фізичний [простір]".

Читайте також: У Латвії Конституційний суд визнав законним мовний іспит для росіян

За даними Мінкульту, "зафіксовано [агресивні] звернення до українських прихильників, неповагу до українського прапора та поширення символів, що підтримують російську агресію, наприклад, малювання літери Z у громадських місцях". Хоча кількість таких інцидентів невелика, у ряді випадків вони отримують підвищену увагу у медіасередовищі та інформаційному просторі.

Також зазначається, що на даний час у стадії активного розслідування знаходяться п'ять кримінальних проваджень, які були порушені у 2021 та 2022 роках. Судячи з записів в електронному журналі подій, який веде інформаційний центр Держполіції Латвії, такі події в основному пов'язані з різними написами, що розпалюють ненависть, на фасадах будівель, коментарями, висловленими в Інтернеті, і розміщеними відеоматеріалами. У 2022 році подібні події в основному пов'язані з війною в Україні — образа українського прапора та громадян України, написи літери Z на фасадах будівель та транспортних засобах.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні Сейм Латвії одноголосно підтримав в остаточному читанні внесені президентом Едгаром Ринкевичем поправки до Кримінального закону, що передбачають посилення покарань за антидержавну діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-