Президентка Словаччини оскаржить скасування Спеціальної прокуратури

Президентка Словаччини оскаржить скасування Спеціальної прокуратури

Укрінформ
Президентка Словаччини Зузана Чапутова оскаржить у Конституційному суді скасування посади спеціального прокурора, який займається тяжкими злочинами, у тому числі пов'язаними з корупцією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

"Президентка Словаччини заявила, що оскаржить у Конституційному суді поправку до кримінального кодексу країни, яка скасовує посаду спеціального прокурора, що займається тяжкими злочинами та корупцією", - йдеться у повідомленні.

Чапутова зазначила, що ці зміни ставлять під загрозу верховенство права та можуть завдати шкоди суспільству.

Вона додала, що проситиме Вищий суд Словаччини заморозити дію поправки до винесення рішення за її скаргою.

Читайте також: У Словаччині оголосили дату президентських виборів

Поправка, схвалена парламентом 8 лютого, викликала різку критику в країні та за кордоном. Вона передбачає скасування Спеціальної прокуратури, яка займається серйозними злочинами, такими як хабарництво, організована злочинність та екстремізм. Ці справи передадуть до регіональних прокуратур, які не займалися такими злочинами протягом 20 років.

Це також означає пом'якшення покарань за корупцію та деякі інші злочини, зокрема можливість умовного засудження, а також значне скорочення термінів давності.

Як повідомлялося, план, схвалений коаліційним урядом Фіцо, передбачає ліквідацію Спеціальної прокуратури.

Читайте також: У Словаччині пройшли чергові мітинги проти уряду Фіцо

25 січня владна коаліція проголосувала за прискорену парламентську процедуру для ухвалення змін. Це означає, що законопроєкт не буде розглядатися експертами та іншими особами, які зазвичай беруть участь у звичайних законодавчих процедурах. Також коаліція проголосувала за те, щоб обмежити обговорення в першому з трьох парламентських читань. Опозиція засудила цей крок, у Словаччині відбулися масові протести проти запропонованих змін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-