У Словаччині оголосили дату президентських виборів

У Словаччині оголосили дату президентських виборів

Укрінформ
Спікер Національної ради Словаччини Пітер Пеллегріні оголосив, що перший тур президентських виборів відбудеться 23 березня, можливий другий тур - 6 квітня.

Про це повідомляє TASR, передає Укрінформ.

Як зазначається, президент Словаччини обирається прямим голосуванням на п'ятирічний термін. Конституція країни передбачає, що кандидата у президенти має висувати щонайменше 15 законодавців або ж він має отримати під петицією підписи щонайменше 15 000 громадян.

Другий тур виборів проводиться протягом 14 днів з дня проведення першого туру за умови, що жодному з кандидатів не вдасться набрати більшість голосів у першому турі. Два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів, проходять до другого туру.

Термін повноважень чинної президентки Словаччини Зузани Чапутової закінчується 15 червня 2024 року, і вона не буде переобиратися на другий термін.

Як повідомляє Spectator.sme.sk, міжнародна спільнота до президентських виборів у Словаччині ставиться з меншою увагою з огляду на обмежені повноваження президента в рамках парламентської системи Словаччини, де найвпливовішою особою в державі фактично є прем'єр-міністр.

Читайте також: Словаччина передає Україні пакет гуманітарної допомоги на €203 тисячі

Проте хоча повноваження президента обмежені, вони є значними. До прикладу, президент може застосовувати право вето, яким неодноразова користувалася Чапутова.

Серед ймовірних кандидатів на посаду президента називають Івана Корчока, досвідченого дипломата і колишнього міністра закордонних справ Словаччини, який часто критикує чинного прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо.

Як повідомляв Укрінформ, тисячі людей вийшли на мітинг у великих містах Словаччини проти планів уряду Фіцо внести зміни до кримінального кодексу країни.

Фото: Pixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-