У Росії поліція затримує учасників акцій пам'яті Навального

У Росії поліція затримує учасників акцій пам'яті Навального

Укрінформ
У Росії та інших країнах проходять акції пам'яті опозиційного політика Олексія Навального та на засудження Кремля.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода, яке веде моніторинг ситуації.

Після публікації новини про смерть опозиціонера стихійні меморіали виникли в Ульяновську, Новосибірську та В'ятці, повідомляє в Телеграм-каналі видання Astra. Люди почали приносити квіти.

Телеграм-канал "Говорит НеМосква" додає до цього списку Томськ, Казань, Іжевськ, Псков, Нижній Новгород, Перм, Твер, Кіров, Бєлгород, Вологду Тольятті, Саратов та інші російські міста.

У Новосибірську місцева мешканка вийшла на одиночний пікет із плакатом "Хто наступний?". Поліцейські запитали її, навіщо вона це робить, проте не затримали. Ще одна мешканка вийшла на пікет у Мурманську. Вона тримала плакат із написом "Його кров на твоїх руках, Вово". За повідомленням ТГ-каналу "Осторожно, новости" її затримали.

Люди несуть квіти до Соловецького каменю у Москві. Біля меморіалу чергує поліція. Стихійний меморіал виник біля будинку у московському мікрорайоні Мар'їно, де Олексій Навальний жив до арешту.

Повідомляється про затримання пікетниці біля "Стіни скорботи" в Москві. Пізніше було затримано підлітка з плакатом із написом "Вбивця". У підземному переході під Луб'янкою, поліція після перевірки документів затримала ще трьох людей. Прокуратура Москви випустила застереження у зв'язку із "закликами до масової акції". При цьому закликів до акцій у соцмережах майже немає, їх учасники приходять до пам'ятних місць з особистої ініціативи.

Квіти та лампадки з'явилися у Санкт-Петербурзі біля Соловецького каменю на Троїцькій площі та біля пам'ятника жертвам репресій на Воскресенській набережній.

За інформацією місцевих Телеграм-каналів, поліція оточила меморіал у Новосибірську нібито через повідомлення про мінування. У Томську поліцейські приїхали до "Каменю скорботи". В Ульяновську люди у цивільному оперативно прибирають квіти та фотографують тих, хто їх приніс. Про оточення пам'ятників пишуть також із Омська та Казані.

У Нижньому Новгороді під час покладання квітів біля місця самоспалення у 2020 році опозиційної журналістки Ірини Славіної було затримано 11 людей.

Читайте також: Зеленський: Навальний убитий Путіним, як і тисячі інших закатованих

Правозахисний портал «ОВД-Инфо» на платформі 24LIVEBLOG веде трансляцію наживо акцій протесту та затримань протестуючих у Росії. Проте підсумкову статистику портал не веде.

Видання Sota повідомляє, що у Мінську під час спроби покласти квіти до російського посольства затримали лідера ліквідованої партії "Зелені" Дмитра Кучука.

У багатьох країнах світу також проходять мітинги пам'яті Навального та засудження кремлівського режиму. Акції відбуваються переважно біля посольств та консульств Росії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в Ризі активісти зібралися навпроти посольства РФ о 17:00, вони принесли свічки, лампадки, плакати.

Серед них були такі: "Путін вбиває", "І ви не бійтесь", "Виходьте не за мене, виходьте за себе". На піку акції було приблизно 300-400 протестувальників.

Читайте також: Байден: Немає сумнівів, що за смерть Навального відповідальний Путін

Як повідомлялося, федеральна служба виконання покарань РФ сьогодні заявила, що опозиційний російський політик Олексій Навальний помер у колонії №3 у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Нібито Навальному стало зле після прогулянки, він практично відразу знепритомнів. Лікарі швидкої допомоги, що прибули на виклик, не змогли реанімувати ув'язненого.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції у Берліні зазначив, що Олексій Навальний, очевидно, був убитий Путіним, як й інші тисячі закатованих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-