Держдума хоче заборонити в’їзд «небажаним» російським журналістам, які базуються за межами країни - ISW

Держдума хоче заборонити в’їзд «небажаним» російським журналістам, які базуються за межами країни - ISW

Укрінформ
Держдума розглядає законопроєкт про обмеження в'їзду в Росію осіб, яких російський уряд визначає «небажаними», що, ймовірно, є частиною постійних зусиль з цензури опозиційних ЗМІ та нищення зв'язків між Росією та іноземними й міжнародними неурядовими організаціями.

Як передає Укрінформ, про це у звіті повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). 

Голова комітету Держдуми РФ з безпеки і протидії корупції Василь Піскарьов оголосив 12 лютого, що він та інші депутати внесли законопроєкт, який дозволить російському уряду визначати іноземні організації, засновники або учасники яких, ймовірно, пов'язані з іноземними урядами, як «небажані».

Законопроєкт також заборонятиме в'їзд до Росії іноземцям та особам без громадянства, які беруть участь у діяльності таких «небажаних» організацій.

«Цей законопроєкт, ймовірно, заборонить в'їзд до Росії журналістам російських опозиційних ЗМІ, що базуються за межами Росії, та іноземним ЗМІ з російським мовленням (таким як британська BBC та німецька Deutsche Welle), тим самим обмеживши їхню можливість висвітлювати внутрішні справи РФ, а також, ймовірно, ще більше заблокує роботу міжнародних та іноземних неурядових організацій в Росії», - йдеться у звіті.

Крім того, зазначають в ISW, російська влада також може висунути кримінальні звинувачення і позбавити російського громадянства осіб, визнаних винними в участі в «небажаних» організаціях.

Читайте також: Держдума РФ схвалила законопроєкт про конфіскацію майна за «фейки» про армію

Нещодавно Піскарьов оголосив, що Держдума розглядає ще один законопроєкт, який забороняє російським громадянам і компаніям розміщувати рекламу на платформах, що належать організаціям, визначеним як «іноземні агенти», ймовірно, з метою використання фінансового примусу для цензури російських опозиційних ЗМІ та критично налаштованих російських ультранаціоналістичних військових блогерів.

«Кремль намагається консолідувати контроль над російським інформаційним простором і придушити інакомислення в російському інформаційному просторі напередодні президентських виборів у Росії в березні 2024 року, хоча цей законопроєкт, ймовірно, серйозно обмежить діяльність опозиційних ЗМІ в Росії в довгостроковій перспективі», - вважають аналітики ISW.

Як повідомляв Укрінформ, у січні Держдума РФ у другому та третьому читаннях схвалила законопроєкт про конфіскацію майна за поширення «фейків» про армію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-