Глава Мюнхенської конференції: Найкраща безпекова гарантія - членство в НАТО

Глава Мюнхенської конференції: Найкраща безпекова гарантія - членство в НАТО

Укрінформ
Голова Мюнхенської безпекової конференції – MSC – Крістоф Гойсген вважає, що починати будь-які переговори з Кремлем можливо лише за наявності серйозних безпекових гарантій, найкращою з яких стало би членство України в НАТО.

Про це він сказав на пресконференції в Берліні в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

«Дуже важливо - у разі укладання нових угод з Росією, повинні бути безпекові гарантії; аби якщо Путін знову буде у відповідному гуморі, він не викинув у смітник і їх. На моє переконання, найкращою безпековою гарантією було би членство України в НАТО», - сказав Гойсген.

Він назвав цей висновок «уроком» Мінська, але також і Будапештського меморандуму, об який Росія витерла ноги.

Голова конференції вважає передумовою для початку будь-яких переговорів між Україною та РФ визнання Володимиром Путіним Володимира Зеленського легітимним представником України. Змусити кремлівського шефа до переговорів мали б усвідомлення того, що війну він виграти не може. Для цього, підсумував голова Мюнхенської конференції, треба забезпечити Україну необхідною військовою підтримкою та не припиняти санкційний тиск. Поєднання цих факторів згодом може привести за стіл переговорів, переконаний дипломат.

Сигнал, який має послати цьогорічна конференція, за словами її голови: партнери не втомилися підтримувати Україну.

Загалом ніхто наразі не говорить про необхідність «результату переговорів», але потрібні «кроки», зауважив Гойсген. При цьому колишній радник Ангели Меркель з питань безпеки, вважає, що рано чи пізно Київ і Москва мали би розпочати переговори на засадах «чогось на кшталт Мінська». За його словами, це по суті означає припинення вогню, заходи довіри, розведення військ з одночасним спостереженням з боку міжнародних структур, після чого – вибори та «політична перспектива». Сам Гойсген при цьому ж визнав, що Росія досі незаконно утримує трьох співробітників ОБСЄ, які мали спостерігати за лінією зіткнення у рамках попередніх Мінських домовленостей.

Прокоментував Гойсген нещодавнє інтерв’ю Путіна «журналісту» Такеру Карлсону, назвавши його «смішною виставою». Але водночас визнав, що кремлівська пропаганда, дезінформація працює досить потужно та не можна її недооцінювати.

Читайте також: Глави МЗС Веймарського трикутника обговорять допомогу Україні та безпеку Європи

Як повідомлялось, ювілейна, 60-та Мюнхенська безпекова конференція пройде з 16 до 18 лютого під гаслом «До миру через діалог». Участь у ній візьмуть, зокрема, низка українських політиків. Запрошення було направлено і Президенту Володимиру Зеленському.

Загалом очікується участь декількох голів держав і урядів, понад 100 міністрів оборони та закордонних справ.

Росії серед запрошених на рівні офіційних осіб немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-