У Мюнхені шукатимуть шляхи до миру через діалог

У Мюнхені шукатимуть шляхи до миру через діалог

Укрінформ
У Мюнхені під час щорічної безпекової конференції MSC за участі представницьких делегацій говоритимуть про мир через діалог.

Про це сказав голова конференції Крістоф Гойсген на пресконференції в Берліні в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

Конференція проходить у час, коли інтенсивність та кількість конфліктів набула такого масштабу, якого не було останні 60 років, зауважив він. Отже, великі конфлікти стоятимуть в топ порядку денного конференції, лозунгом якої цього року є «Мир через діалог».

«Ми переконані, що конфлікти мають вирішуватися виключно на засадах сили права, а не права сильного, на засадах Хартії ООН», - сказав Гойсген, який був послом ФРН у цій організації.

Відкриє конференцію генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Участь у MSC візьмуть канцлер ФРН Олаф Шольц і кілька його міністрів, високий представник ЄС Жозеп Боррель, очільник Держдепу Тоні Блінкен і глава МЗС КНР Ван І, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Ми запросили Президента України Володимира Зеленського. Не виключено, що він візьме участь», - поінформував Гойсген.

Очікуються також глави держав і урядів багатьох країн (понад чверть яких – представники глобального Півдня), велике представництво держав Близького Сходу, зокрема, від Ізраїлю та Палестинської автономії.

Про свою участь заявили понад 100 міністрів, з них 84 – оборони.

Як завжди прибудуть парламентські делегації, серед яких Гойсген анонсував українську. Також серед українських політиків він згадав мера Києва Віталія Кличка.

Росії цього року знову не були направлені запрошення, але будуть представники громадянського суспільства РФ. Гойсген, зокрема, зауважив, що президента РФ Путіна все одно мали б заарештувати на території ФРН.

Російська війна в Україні та конфлікт на Близькому Сході залишаються ключовими темами, говоритимуть також про міжнародне гуманітарне право, сексуальне насильство під час конфліктів, майбутнє НАТО, європейську безпеку, клімат та інші. У 60 сесіях програми візьмуть участь 250 спікерів.

Конференція пройде 16-18 лютого.

Читайте також: Голова Мюнхенської конференції: Путін може напасти на НАТО, якщо не програє в Україні

Як повідомляв Укрінформ, на минулорічній конференції Крістофер Гойсген висловив переконання, що Україні мають бути надані гарантії безпеки при укладанні бодай-якої угоди з РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-