Австрійський нейтралітет модифікується членством в Євросоюзі - посол ЄС

Австрійський нейтралітет модифікується членством в Євросоюзі - посол ЄС

Укрінформ
Нейтралітет Австрії дотримується відповідно до законодавства ЄС, але також він частково модифікований членством Австрії в Європейському Союзі.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу голова представництва Єврокомісії в Австрії, колишній генеральний секретар цієї європейської інституції Мартін Зельмаєр.

"Австрійський нейтралітет зараз дотримується відповідно до законодавства ЄС, але також він частково модифікується членством Австрії в Європейському Союзі", - сказав він.

За його словами, країни-члени Європейського Союзу поважають нейтралітет Австрії, "а тому в європейських договорах сьогодні міститься окремий пункт на цю тему".

"Нейтралітет є частиною австрійської конституційної структури. І навпаки, Австрія є конструктивним членом Європейського Союзу і бере участь у всіх рішеннях, в тому числі у всіх санкційних, які ми неодноразово одноголосно приймали проти Росії. Зрештою, спільна європейська зовнішня політика та політика безпеки також є частиною австрійського конституційного ладу", - зазначив Зельмаєр.

Він вказав на те, що, згідно з австрійським розумінням, нейтралітет Австрії не дозволяє їй брати участь у фінансуванні летальних озброєнь, зокрема, для України.

Читайте також: Австрія могла б зробити більше для відмови від газу з РФ - посол ЄС

"Саме тому Австрія бере фінансову участь у Фонді миру, але не використовує свій внесок для фінансування летальних компонентів – тобто, для закупівлі бензину, наприклад, а не боєприпасів. Загальний тягар розподіляється справедливо. Австрія робить свій внесок там, де може, і бере на себе трохи більше в гуманітарній сфері. Інші держави-члени беруть на себе дещо більше у сфері летальних озброєнь", - повідомив посол ЄС.

Він вказав на те, що транспортування зброї через австрійську територію в Україну "також відбувається без жодних проблем".

"Австрія бере участь у всіх рішеннях через бюджет ЄС, включаючи рішення про 50 мільярдів для України, яке має бути прийняте цього тижня. Країна є вірним прихильником України, так само, як і всі інші держави Європейського Союзу", - додав Зельмаєр.

Більш детально читайте в інтерв’ю за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, Австрія також робить внески у Фонд миру ЄС, але через свій нейтралітет фінансує лише нелетальні речі для України, як, наприклад, захисне спорядження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-