Французькі вчителі провели масовий страйк та демонстрації

Французькі вчителі провели масовий страйк та демонстрації

Укрінформ
Французькі вчителі через незгоду з умовами праці провели попереджувальний страйк. За даними Міністерства освіти, у ньому взяли участь понад 20 відсотків від загальної кількості вчителів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Le Figaro.

"Після вступу на посаду міністерка (Міністерка освіти, молоді, спорту та Олімпійських Ігор Амелі Удеа-Кастера - ред.) зробила оманливі та образливі зауваження щодо державних шкіл та їхніх працівників. Це ще один приклад шкідливої політики, тож профспілка закликає до масового страйку з вимогою виділення ресурсів, поваги та освітньої свободи", - такими словами закликало до страйку одне з найбільших профспілкових об’єднань країни FSU-SNUipp.

Читайте також: У Фінляндії тривають масові страйки профспілок - уряд вважає їх «необґрунтованими»

У кількох містах, зокрема в Парижі, Марселі та Монпельє, також були заблоковані середні школи. Відео з демонстрації свідки опублікували в соцмережі Х.

За словами вчителів, вже кілька років державні школи перебувають у кризовому стані, а умови роботи та навчання для учнів лише погіршуються. Вчителів більше не замінюють, а навпаки – скорочують їх посади. Тож зараз вони очолили рух проти свого нового профільного міністра.

Скандал з міністеркою освіти, яка взялася до обов'язків у середині січня, здійнявся після її публічного пояснення щодо переведення сина у приватний заклад освіти. Вона заявила, що в державній школі значна кількість навчальних годин не були замінені під час відсутності вчителів. Державний заклад, в якому навчався її син, довів, що урядовиця вчинила наклеп, та змусив її публічно просити вибачення. Утім скандал не вщух. Як праві, так і ліві політики закликали скомпрометовану Удеа-Кастера до відставки.

Як повідомлялося, у Франції тривають також протести фермерів. Розгнівані аграрії зокрема заблокували всі стратегічні автомагістралі та взяли в облогу Париж, висунули довгий список вимог до влади.

Фото ілюстративне: АР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-