У Фінляндії тривають масові страйки профспілок - уряд вважає їх «необґрунтованими»

У Фінляндії тривають масові страйки профспілок - уряд вважає їх «необґрунтованими»

Укрінформ
У Фінляндії тривають масові страйки профспілок, які протестують проти планів уряду щодо перегляду законодавства про ринок праці; прем’єр-міністр Петтері Орпо назвав акції «надмірними та необґрунтованими».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Зокрема, у четвер страйкують профспілки разом із найбільшими продуктовими мережами. До акції долучаються ресторани і готелі, проте частина з них працює. Страйки вплинули на роботу пошти, деяких молодіжних та спортивних закладів і бібліотек.

У п’ятницю, 2 лютого, акція протесту зачепить громадський транспорт: у багатьох фінських містах він не ходитиме або ж курсуватиме із перервами. У столичному регіоні не будуть ходити приміські поїзди, метро і трамваї. Страйк також вплине на міжміські автобусні рейси. Зупиниться і комерційне пасажирське та вантажне сполучення майже по всій Фінляндії. Авіаперевізник Finnair вже скасував 500 рейсів.

Прем’єр-міністр Петтері Орпо, який перебуває у Брюсселі, назвав акції «надмірними та необґрунтованими». Він нагадав, що профспілковий рух завжди мав змогу брати участь у підготовці законів.

За словами Орпо, Центральне об’єднання профспілок Фінляндії (SAK) саме вийшло з переговорів щодо моделі оплати праці.

«Я вірю, що після цих днів страйків ми повернемось до порядку переговорів, який визначив уряд, і просуватимемо ці питання», – заявив прем’єр-міністр, наголосивши, що реформи слід було провести давно.

Міністр праці Фінляндії Арто Сатонен також заявив, що уряд не відступить від впровадження реформ, але пообіцяв підтримувати відкритий діалог із профспілковим рухом.

Читайте також: В аеропортах Німеччини страйк - скасовують понад 1100 авіарейсів

«Я розумію, що окремі моменти можуть видатися складними. Але можна також сказати, що альтернативи економічним та трудовим реформам немає», – наголосив міністр.

Як повідомлялося, у середу в Фінляндії розпочався страйк, оголошений профспілками. Він призведе до закриття дошкільних установ, перебоїв в авіа- та поштовому сполученні, зупинки громадського транспорту і закриття заводів по всій країні.

Профспілки протестують проти перегляду законодавства про ринок праці та скорочення соціального забезпечення, запропонованого правоцентристським урядом.

Кабінет Орпо запропонував систему, в якій оплата праці в економіці прив'язана до експортного сектору. Це заборонить національному посереднику з питань праці, який часто бере участь у встановленні заробітної плати, пропонувати в будь-якому трудовому спорі підвищення зарплати, яке перевищує рівень, погоджений з експортним сектором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-