Парламент Тайваню обрав спікером висуванця прокитайської опозиції

Парламент Тайваню обрав спікером висуванця прокитайської опозиції

Укрінформ
Обраний 13 січня парламент Тайваню розпочав роботу та обрав спікером представника найбільшої опозиційної партії Гоміндан Хань Коюя, якого в правлячій Демократичній прогресивній партії (ДПП) вважають прокитайським політиком.

Про це повідомляє тайванське інформагентство CNA, передає Укрінформ.

Вибори спікера 11-го Законодавчого юаня (парламенту) Тайваню, в якому 113 місць, проводилися в два тури.

У першому відбулось голосування за кандидатів від трьох парламентських партій – провладної ДПП, Гоміндану і Тайванської народної партії. Висуванець останньої Хуан Шаньшань набрав найменше голосів і вибув із подальших перегонів.

У другому турі змагалися представники ДПП Йоу Сікунь, який очолював законодавчий орган до виборів 13 січня, та Гоміндану Хань Коюй.

Хань переміг із перевагою в 3 голоси, отримавши підтримку 54 законодавців, тоді як Йоу віддав голос 51 народний обранець.

Новий спікер брав участь у президентських виборах у 2020 році і програв Цай Інвень із ДПП, яка тоді вдруге виборола найвищий пост у владі Тайваню.

У партії влади вважають Гоміндан і новообраного голову законодавчого органу прокитайськими, тому що на відміну від ДПП, яка категорично заперечує можливість взаємодії з Пекіном, ця опозиційна політсила вважає можливою торгово-економічну співпрацю та гуманітарні й культурні обміни з материком.

Читайте також: Міноборони Китаю заявило, що Тайвань ніколи не буде суверенною державою

Представники Гоміндану категорично заперечують зарахування їх партії до прокитайської і наполягають на незалежності Тайваню, вважаючи прийнятним співробітництво з материком в окремих сферах.

Президентські й парламентські вибори у Тайвані пройшли 13 січня. На них новим тайванським очільником був обраний кандидат від ДПП віцепрезидент Лай Чінте, але в законодавчому органі партія влади втратила більшість, поступившись Гоміндану й Народній партії.

Як повідомляв Укрінформ, у середу війська Тайваню провели навчання, змоделювавши сценарій, за яким Китай раптово перетворює одне зі своїх регулярних навчань навколо острова на справжній напад.

Фото: CNA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-