Міноборони Китаю заявило, що Тайвань ніколи не буде суверенною державою

Міноборони Китаю заявило, що Тайвань ніколи не буде суверенною державою

Укрінформ
Міністерство оборони Китаю заявило, що результати нещодавніх виборів на Тайвані не змінюють того факту, що цей регіон є частиною одного Китаю, тому Тайвань ніколи не стане суверенною державою.

Про це на пресконференції сказав речник відомства полковник У Цянь, передає Укрінформ із посиланням на Міноборони КНР.

«Тайвань ніколи не буде суверенною державою. «Незалежність Тайваню» та спроби іноземних сил розколоти Китай ніколи не матимуть успіху», - заявив У.

Він наголосив, що вибори на Тайвані є внутрішньою справою китайського регіону, і незалежно від того, як зміниться там ситуація, незмінним залишиться факт існування у світі лише одного Китаю, частиною якого є регіон Тайвань.

«Переважаючий консенсус міжнародної спільноти стосовно принципу одного Китаю не зміниться, як не зміниться й історична тенденція до возз’єднання Китаю», – додав речник.

Він нагадав, що приблизно 80 років тому Китай, Сполучені Штати і Велика Британія підписали Каїрську декларацію (від 1 грудня 1943 року – ред.), відповідно до якої всі окуповані Японією китайські території, в тому числі і Тайвань, повинні бути повернуті Китаю. Положення цієї декларації підтверджені у статті 8 Потсдамської декларації 1945 року, спільно проголошеної Китаєм, США, Великою Британією і Радянським Союзом, а також у 1971 році резолюцією 2758У 26-тої Генеральної асамблеї ООН, у якій ідеться, що в світі існує лише один Китай і немає «двох Китаїв» чи «одного Китаю і одного Тайваню».

«Ці міжнародні документи є юридично обов’язковими та забезпечують історичну і юридичну основу того факту, що Тайвань є невід’ємною частиною території Китаю», - зазначив військовий, додавши, що китайська армія готова «стати залізною стіною на захист національного суверенітету і територіальної цілісності» країни.

Читайте також: Вибори на Тайвані: неприємний Китаю президент і перспективний парламент

Як повідомляв Укрінформ, на Тайвані 13 січня пройшли вибори президента і парламенту, на яких президентом обрали кандидата від влади і прихильника незалежності острова Лай Чінте, а більшість у законодавчому органі отримала опозиція, яка не виключає співробітництва з КНР у деяких сферах.

Про післявиборчі розклади та можливі сценарії дій Китаю в тайванському питанні детальніше в матеріалі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-