У Китаї знайшли велику стоянку первісних людей віком до 70 тисяч років

У Китаї знайшли велику стоянку первісних людей віком до 70 тисяч років

Фото
Укрінформ
Китайські науковці заявили про відкриття великої палеонтологічної стоянки віком від 50 до 70 тисяч років.

Вчені вказують на добре збережені артефакти того періоду, серед яких кам’яні вироби древніх людей, скам’янілості десятків тисяч тварин та насіння і плоди рослин. Про це повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Йдеться про пам’ятку Менсіхе в місті Цзіян провінції Сичуань на південному заході країни, яку у вівторок, 30 січня, оголосили однією із шести найважливіших археологічних знахідок у Китаї минулого року.

Це історичне місце відкрили після масштабної повені влітку 2019 року, після якої на поверхні з’явилися добре збережені скам’янілості чорного дерева і тварин, поховані під землею десятки тисяч років, а також деякі кам’яні знаряддя, якими користувалися стародавні люди.

Читайте також: У Китаї виявили найдавніші скам’янілості багатоклітинних еукаріотів віком 1,6 мільярда років

Науковці направили до Менсіхе археологічну місію, яка в ході дворічних розкопок виявила 11 взаємопов’язаних місць уздовж річки Менсі, які утворюють одну велику стоянку.

Попередній аналіз показав, що стоянка Менсіхе була створена стародавніми людьми, які жили в цьому місці біля води.

Дослідники також виявили там культурний шар, що знаходиться нижче нинішнього рівня води в річці. Вони припускають, що в такому середовищі, в якому поховання органічного матеріалу можуть зберігатись у доброму стані досить довго, вдасться зробити нові важливі знахідки.

Торік на цьому місці було знайдено понад 105 тисяч артефактів, серед яких кам’яні знаряддя, вироби з дерева й кісток і скам’янілості тварин, а також понад 60 тис. рослинних реліквій, таких як насіння рослин, плоди та спори.

У Китаї відкрили велику палеонтологічну стоянку віком до 70 тисяч років / Фото: Xinhua

Також були виявлені сліди вогню, різання, різьблення та полірування, залишені давніми людьми.

Серед великої кількості органічних культурних реліквій на території Менсіхе виявлені понад 30 видів решток тварин, у тому числі слонів, носорогів, ведмедів, великої рогатої худоби, риб, черепах, птахів, дикобразів та інших травоїдних і м’ясоїдних, різних розмірів та різних середовищ проживання (вода, земля, повітря).

Читайте також: Науковці виявили, що люди заселили «дах світу» на Тибеті ще 50 тисяч років тому

Понад 30 сімейств насіння та плодів рослин, фруктів тощо, серед яких виявили рештки кількох рослин, які застосовуються в медицині, що може вказувати на використання стародавніми людьми трав для лікування.

Дослідники стверджують, що знайдені численні тваринні та рослинні рештки дають цінні матеріали для глибокого розуміння навколишнього середовища та клімату того часу і допоможуть їх дослідженням та визначенню дендрохронології в Китаї.

Як повідомляв Укрінформ, група американських археологів дійшла висновку, що перші люди - мисливці і збирачі - їли переважно рослини та овочі, спростувавши таким чином загальноприйняту думку, що наші предки споживали багато м’яса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-