Нейтральна Австрія інвестує в армію €18 мільярдів

Нейтральна Австрія інвестує в армію €18 мільярдів

Укрінформ
Австрія є нейтральною державою у військовому плані, але не може лишатися байдужою, коли порушуються міжнародне право та національні кордони.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила міністр оборони Австрії Клаудіа Таннер під час презентації щорічного документа про головні ризики та загрози для країни "Risikobild 2024".

"В Україні, на Близькому Сході та в інших місцях нам доводиться щодня стикатися з тим, що ми не могли уявити ще донедавна. Довгий час ми сприймали як належне, що на нашому континенті більше не може бути війни, а отже, військова національна оборона не має посідати центральне місце. Однак останні події означають, що тепер ми мусимо мислити інакше", - зазначила очільниця міноборони.

Вона наголосила, що "поворотний момент", який настав у Європі після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, стосується й австрійських збройних сил, які протягом наступних чотирьох років отримають 18 млрд євро інвестицій.

Читайте також: Австрія вимагає від Росії припинити атаки на Україну

"Ми розпочинаємо "епохальний зсув" і в збройних силах Австрії. З інвестиційними сумами, які нам ніколи раніше не доводилося витрачати, – 18 мільярдів євро лише протягом наступних чотирьох років. З чітким планом розбудови, який охоплює період до 2032 року і далі", - сказала Таннер.

За її словами, австрійська армія закуповує багатоцільові вертольоти AW169, інвестує близько 650 млн євро у модернізацію наявного парку бронетехніки та значно розширює свою інфраструктуру. "Ми повинні робити це, бо кризи і загрози зростають і вимагають швидкої реакції", - заявила міністр.

Очільниця міноборони також наголосила на важливості збереження європейської єдності та готовності Австрії як нейтральної держави зробити внесок у спільну оборону.

"Нейтральна держава може бути нейтральною у військовому плані, але не байдужою, коли йдеться про порушення міжнародного права і національних кордонів", - додала Таннер.

Читайте також: Австрійська армія закупила цьогоріч 450 автомобілів та гелікоптер

У представленому в понеділок міністерством оборони Австрії документі серед головних ризиків та загроз для країни на 2024 рік, зокрема, було названо ймовірне розширення війни РФ проти України та конфронтацію між Росією і ЄС, а також порушення ланцюгів постачання та нові міграційні потоки.

Як повідомляв Укрінформ, президент Австрії Александер Ван дер Беллен заявив, що напад Росії на Україну є нападом на всю Європу. Він наголосив, що потрібно демонструвати "солідарність, єдність та рішучість" у реагуванні на російську агресію. За словами президента Австрії, точиться "боротьба між деспотизмом і свободою", і Путін "хоче поставити на коліна не лише Україну, а й нас".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-