ООН розслідує ймовірну причетність співробітників до нападу ХАМАС на Ізраїль

ООН розслідує ймовірну причетність співробітників до нападу ХАМАС на Ізраїль

Укрінформ
Генеральний секретер ООН Антоніу Гутерреш ініціює перевірку інформації про участь окремих співробітників Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт на Близькому Сході (UNRWA) у нападі ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив журналістам речника Генсека Стефан Дюжаррік.

«Генеральний секретар у жаху цією новиною… - сказав він. – Буде проведено термінову і всебічну незалежну перевірку UNRWA».

За словами речника, Гутерреш у п’ятницю попросив генерального комісар UNRWA Філіап Лаццаріні провести розслідування, щоб будь-який співробітник, який брав участь чи сприяв нападам 7 жовтня, був негайно звільнений і переданий правоохоронцям для можливого кримінального переслідування.

Читайте також: Італія, Канада й Австралія припинили фінансування агентства ООН у Газі

У суботу Велика Британія, Італія, Нідерланди та Фінляндія, Сполучені Штати, Австралія і Канади призупинили фінансування агентства на період розслідування.

Фінансування UNRWA є важливим джерелом підтримки палестинців під час війни.

За даним Reuters, Палестинське міністерство закордонних справ розкритикувало те, що воно назвало «ізраїльською кампанією проти UNRWA», а ХАМАС засудив розірвання контрактів з працівниками «на основі інформації, отриманої від сіоністського ворога».

UNRWA було створено для допомоги біженцям війни 1948 року під час заснування Ізраїлю. Агентство надає допомогу, зокрема й у галузі освіти та охорони здоров’я, палестинцям у Газі, на Західному березі річки Йордан, у Йорданії, Сирії та Лівані.

Читайте також: Британія також припиняє фінансування агентства ООН у Газі

Лаццаріні заявив у п'ятницю, що вирішив розірвати контракти з деякими співробітниками, щоб захистити здатність агентства надавати гуманітарну допомогу.

Він не назвав кількість співробітників, які причетні до нападів, а також характер їхньої причетності. Але зазначив, що «будь-який співробітник UNRWA, який брав участь у актах терору», буде притягнутий до відповідальності, в тому числі шляхом кримінального переслідування.

Як повідомляв Укрінформ, низка країн призупинили фінансування UNRWA через звинувачення у зв’язках із бойовиками ХАМАС.

 Фото: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-