У Відні десятки тисяч людей протестували проти правих радикалів

У Відні десятки тисяч людей протестували проти правих радикалів

Відео
Укрінформ
Після протестів у Німеччині кілька десятків тисяч людей вийшли у п’ятницю на мітинг проти правого екстремізму і в столиці Австрії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у Відні.

Попри непогоду, за даними поліції, участь у мітингу, який проходив біля будівлі австрійського парламенту, взяли близько 35 тис. осіб. Організатори заявляють, що було щонайменше 80 тис. учасників.

Мітинг "Захистимо демократію!" у Відні ініціювали три громадські організації: Кліматичний рух "П'ятниці за майбутнє Відня", антирасистська ініціатива "Чорні голоси" та "Платформа за гуманну політику надання притулку". Також до них приєдналися парламентські політичні сили Соціал-демократична партія Австрії та Зелені, а також профспілки та гуманітарна організація "Карітас". На акції у Відні також були присутні представники єврейської та мусульманської релігійних громад, а також діячі мистецтва та культури.

Як наголосили організатори, "особливо зараз, коли праві партії перебувають на підйомі, ми всі повинні голосно боротися проти шокуючих змін у європейській політиці надання притулку та загрози, яку становить зростаючий правий екстремізм".

Акція, зокрема, була спрямована і проти ультраправої (та проросійської) Австрійської партії свободи (FPÖ), яка завдяки популізму в останній час значно посилила свої позиції в країні. Партія, яка наразі перебуває в парламентській опозиції, має всі шанси здобути найбільше голосів на виборах до Національної ради Австрії восени цього року – відповідно до опитувань, FPÖ може набрати на виборах близько 30%, найбільше серед інших партій.

"Останні дані дослідницької платформи Correctiv показують, наскільки під загрозою опинилися наші демократії. У Німеччині зараз обговорюється заборона AfD, і вже кілька днів тривають протести. FPÖ така ж погана партія, як і AfD. А тут, в Австрії, подібна партія має шанс сформувати уряд? Це та партія, в чиї руки ми хочемо довірити наше майбутнє? Чи це той час, коли ми просто стоятимемо осторонь і мовчки спостерігатимемо? Звісно, ні", - заявили організатори акції "Захистимо демократію" з кліматичного руху "П'ятниці за майбутнє".

Окрім столиці демонстрації проти правого екстремізму пройшли у п’ятницю також в Інсбруку та Зальцбурзі.

Читайте також: Суд у Німеччині заборонив фінансування правоекстремістської партії

Мітинги в Австрії пройшли після аналогічних протестів у Німеччині на минулих вихідних. Приводом для цього стала інформація дослідницького центру Correctiv про зустріч правих екстремістів у Німеччині 25 листопада, на якій були присутні, зокрема, політики від партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) та колишній голова правоекстремістського руху Identitären в Австрії Мартін Зельнер. На зустрічі нібито йшлося про плани "реміграції" з Європи мільйонів людей з іноземним корінням.

Як повідомляв Укрінформ, у німецьких містах на минулих вихідних пройшли акції проти правого екстремізму, участь у яких взяли сотні тисяч людей.

Фото: АРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-