Суд у Німеччині заборонив фінансування правоекстремістської партії

Суд у Німеччині заборонив фінансування правоекстремістської партії

Укрінформ
Конституційний суд ФРН заборонив державне фінансування правоекстремістської партії «Батьківщина» (колишня Націонал-демократична партія Німеччини – NPD) строком на 6 років.

Таке рішення було ухвалено 23 січня, передає Укрінформ з посиланням на повідомлення суду.

«Партія Die Heimat (колишня NPD) виключена з державного фінансування на шість років», - йдеться у рішенні суду.

Окрім того, ця політсила не зможе отримувати пожертви.

Суд таким чином одноголосно схвалив спільний позов Бундестагу, Бундесрату та федерального уряду про виключення NPD із фінансування державних партій.

Передумовою для виключення з фінансування стало те, що партія нехтує вільним демократичним основним порядком і, відповідно до своїх цілей і поведінки своїх членів і прихильників, спрямована на заміну існуючого конституційного ладу авторитарною державою, орієнтованою на етнічну «національну спільноту». Їхня політична концепція нехтує людською гідністю кожного, хто не належить до етнічної «національної спільноти», а також є несумісною з принципом демократії.

Подібну процедуру виключення з фінансування було розпочато вперше, для цього навіть довелося внести зміни в Основний закон. Вона стала продовженням спроби заборонити NPD, яка провалилася в 2017 році. Тоді партію було класифіковано як неконституційну, але її «конкретний потенціал загрози» був визнаний занадто низьким для повної заборони. Ще раніше заяви про заборону партії були подані також у 2001 та 2013 роках, але також були безуспішними.

Очікується, що прецедент матиме наслідки для можливих судових позовів проти «Альтернативи для Німеччини». Про це прямо йдеться у повідомленні суду: «цей тип процедури також може використовуватися в майбутньому».

«Батьківщиною» NPD стала в червні 2022 року.

Читайте також: У Німеччині тривають протести проти правих радикалів

Як повідомлялося, останніми днями по всій Німеччині сотні тисяч людей виходять на демонстрації проти правої ідеології та правих партій. Учасники акцій звинувачують їх у фашистській, расистській ідеології.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-