США, Єгипет і Катар просувають план припинення війни у секторі Гази - WSJ

США, Єгипет і Катар просувають план припинення війни у секторі Гази - WSJ

Укрінформ
США, Єгипет і Катар підштовхують Ізраїль і ХАМАС до участі в поетапному дипломатичному процесі, який має розпочатися зі звільнення заручників і, зрештою, привести до припинення війни в Газі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації у виданні The Wall Street Journal, яке посилається на дипломатів, задіяних у переговорах.

Зазначається, що переговори після закінчення останнього перемир'я 30 листопада будуть продовжені у Каїрі найближчими днями.

США, Єгипет і Катар запропонували 90-денний план, який передбачає спочатку призупинення бойових дій на невизначену кількість днів для того, щоб ХАМАС звільнив усіх ізраїльських цивільних заручників, а Ізраїль - сотні палестинських в'язнів, вивів війська із міст Гази, дозволив свободу пересування у секторі, припинив спостереження за допомогою безпілотників і подвоїв обсяг допомоги, що надходить до анклаву.

На другому етапі ХАМАС має звільнити жінок-військовослужбовців Ізраїлю і віддати тіла загиблих, а Ізраїль - відпустити більше палестинських в'язнів.

Читайте також: Ізраїль має намір контролювати безпеку в секторі Гази після завершення війни - Нетаньягу

Третій етап передбачає звільнення ізраїльських військових і чоловіків призовного віку, яких ХАМАС вважає солдатами, тоді як Ізраїль має вивести частину своїх сил за межі кордонів сектору Гази.

За словами єгипетських офіційних осіб, на порядку денному також створення міжнародного фонду для відновлення Гази й гарантії безпеки для політичних лідерів ХАМАС.

План передбачає переговори про постійне припинення вогню, нормалізацію відносин між Ізраїлем і арабськими країнами, такими, як Саудівська Аравія, і перезапуск процесу створення палестинської держави.

Читайте також: У Британії розчаровані, що Нетаньягу відкинув заклик Байдена до утворення палестинської держави

Країни Перської затоки виключили можливість фінансування відбудову Гази, до чого закликають ізраїльтяни, без чіткого й незворотного шляху до створення такої держави.

Особливою перешкодою на переговорах, за словами єгипетських чиновників, є внутрішні розбіжності в ХАМАС.

Частина керівництва виявляє готовність до демілітаризації Газі, проти чого рішуче виступає ватажок Гази Ях'я Сінвар, який спланував напад на Ізраїль 7 жовтня.

Ізраїль відкидає можливість участі ХАМАС у будь-якому майбутньому уряді Гази, а також не бажає, щоб світська палестинська адміністрація, яка править на Західному березі річки Йордан, керувала анклавом, як це бачать Сполучені Штати.

Читайте також: Ізраїльським заручникам у Газі вперше доправили медикаменти

Ізраїльські переговірники продовжують наполягати на двотижневому припиненні бойових дій для проведення обміну заручниками й неохоче обговорюють плани, які передбачають постійне припинення вогню.

ХАМАС, зі свого боку, прагне отримати максимальну вигоду з утримуваних ним полонених і хоче обміняти їх лише на тисячі палестинців і постійне припинення вогню.

У своєму виступі в неділю прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що відкидає вимоги ХАМАС, які, за його словами, передбачають припинення війни, виведення ізраїльських військ з Гази, звільнення бойовиків, причетних до нападу на Ізраїль 7 жовтня, і залишення терористів недоторканими.

Читайте також: Ізраїльські військові виявили тунель, де ХАМАС утримував 20 заручників

Нетаньягу заявив президентові США Джо Байдену в телефонній розмові у п'ятницю, що Ізраїль не прийме нічого, крім «повної перемоги» в Газі.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз також розробив план із 10 пунктів для «надійного, всеосяжного вирішення» ізраїльсько-палестинського конфлікту.

22 січня має відбутися зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС для обговорення ситуації в Газі.

Фото: Loay Ayyoub/Тhe Washington Post 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-