Євросоюз підготував мирний план для припинення ізраїльсько-палестинського конфлікту - ЗМІ

Євросоюз підготував мирний план для припинення ізраїльсько-палестинського конфлікту - ЗМІ

Укрінформ
Євросоюз розробив план із 10 пунктів для «надійного, всеосяжного вирішення» ізраїльсько-палестинського конфлікту, ухвалення якого, однак, може виявитися складним завданням через різну позицію країн-членів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

У проєкті документа окреслено низку кроків, які можуть принести мир у сектор Гази, сприяти створенню незалежної палестинської держави, нормалізувати відносини між Ізраїлем та арабським світом і гарантувати довгострокову безпеку в регіоні.

Проєкт має на меті сприяти розробці «практичних пропозицій на основі узгодженого принципу, що лише політичне, стійке, довгострокове вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту принесе мир обом народам і стабільність у регіоні», - написав високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель у супровідному листі до країн-членів.

Майбутній мирний процес має привести до створення незалежної палестинської держави, що «житиме пліч-о-пліч» з Ізраїлем, і «повної нормалізації» відносин між Ізраїлем і арабським світом.

Читайте також: ЮНІСЕФ називає сектор Гази найнебезпечнішим для дітей місцем

«Нереально припустити, що ізраїльтяни і палестинці в найближчому майбутньому безпосередньо візьмуть участь у двосторонніх мирних переговорах для досягнення всеосяжного миру, не кажучи вже про завершення таких переговорів, без активного міжнародного втручання», - йдеться у документі.

Як зазначають його автори, «палестинці потребуватимуть оновленої політичної альтернативи ХАМАС, тоді як ізраїльтянам необхідно буде знайти політичну волю для участі у змістовних переговорах, спрямованих на розв’язання проблеми двох держав».

Ключовим елементом дорожньої карти ЄС є «Підготовча мирна конференція» за участю ЄС, США, Єгипту, Йорданії, Саудівської Аравії, Ліги арабських держав та ООН.

Її учасники перебуватимуть у постійному контакті з ізраїльськими й палестинськими офіційними особами, що іменуються «сторонами конфлікту», які спочатку «не будуть змушені сидіти одне з одним».

Читайте також: Інтенсивна фаза війни у Газі закінчиться незабаром - міністр оборони Ізраїлю

Сектор Гази та Західний берег річки Йордан будуть представлені Палестинською адміністрацією та Організацією визволення Палестини, а не ХАМАС, який керує анклавом від моменту його захоплення у 2007 році й визнаний терористичною організацією ЄС і США.

Мирна конференція протягом року має розробити рамки мирного плану з урахуванням думки всіх залучених сторін, резолюцій ООН, висновків Європейської Ради та попередніх посередницьких зусиль.

Після розробки план буде представлено «сторонам конфлікту» й використовуватиметься як основа для фінальних переговорів.

«Саме вони вестимуть переговори щодо остаточного тексту», - зазначається у документі.

Також наголошується, що «важливим елементом Мирного плану має стати розробка надійних гарантій безпеки для Ізраїлю і майбутньої незалежної Держави Палестина за умови повного взаємного дипломатичного визнання та інтеграції Ізраїлю і Палестини в регіоні».

Зазначається, що ЄС намагається виробити єдину позицію щодо конфлікту в Газі, оскільки прихильники Ізраїлю, зокрема Німеччина, відкидають заклики до негайного припинення вогню, озвучені такими країнами, як Іспанія та Ірландія.

Читайте також: ООН призначила координаторкою гумдопомоги для сектору Гази главу Мінфіну Нідерландів

Проєкт плану з’явився перед зустріччю міністрів закордонних справ країн ЄС для обговорення ситуації в Газі, яка очікується у понеділок, 22 січня.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль наполягатиме на збереженні контролю над безпекою на Західному березі ріки Йордан та у секторі Гази після звершення війни із ХАМАСом, і відкинув заклики США щодо палестинського контролю.

Фото: Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-