Корея назвала заяву КНДР про випробування підводної системи ядерної зброї «перебільшенням»

Корея назвала заяву КНДР про випробування підводної системи ядерної зброї «перебільшенням»

Укрінформ
У Південній Кореї поставили під сумнів правдивість заяви КНДР про випробування підводної системи ядерної зброї, зауваживши, що це може бути «перебільшеним і сфабрикованим» твердженням.

Про це йдеться у повідомленні офісу президента Південної Кореї, передає Укрінформ із посиланням на Yonhap.

«Якщо випробування справді було проведене, то найімовірніше це була якась торпеда, проте дуже малоймовірно, що це система з ядерним двигуном. Наразі немає жодного підтвердженого випадку розробки невеликого ядерного реактора, який можна було б встановити на торпеді діаметром менше ніж 1 метр», – йдеться в повідомленні офісу південнокорейського лідера.

Водночас наголошується, що перевірити правдивість заяви КНДР надзвичайно складно, оскільки Пхеньян не оприлюднив жодних фотографій згаданої системи зброї. Південнокорейські військові спільно з партнерами зі США ведуть постійний моніторинг за розробками КНДР підводної зброї, включно з безпілотниками  для ядерної атаки та балістичними ракетами для підводних човнів.

«Наші військові вже мають можливості, які дозволяють завдати удару по місцях запуску Північною Кореєю таких систем озброєнь у разі непередбачених ситуацій. Ми й надалі посилюватимемо нашу протичовнову оборону та захист наших портів», - заявили в офісі президента РК.

У заяві також сказано, що у відповідь на запуск КНДР твердопаливної гіперзвукової ракети 14 січня Південна Корея прискорить створення багаторівневої системи протиракетної оборони, здатної ефективно протидіяти загрозам з боку Пхеньяна.

Слід зазначити, що заява міноборони КНДР про випробування підводного ядерного дрона (an important test of underwater nuclear weapon system), опублікована північнокорейським державним інформагентством KCNA, максимально розмита і може трактуватися неоднозначно. В ній може йтися як про випробування торпеди з ядерним двигуном, так і звичайної торпеди з ядерною боєголовкою, або ж торпеди з ядерним двигуном і боєголовкою, хоча вважається, що такими технологіями Північна Корея на сьогодні не володіє.

Читайте також: Пхеньян анонсував візит Путіна до Північної Кореї найближчим часом

Як повідомляв Укрінформ, міністерство оборони Північної Кореї у п’ятницю заявило про випробовування підводної системи ядерної зброї, яка нині перебуває у розробці, у відповідь на останні спільні морські навчання за участю Південної Кореї, Сполучених Штатів і Японії.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив занепокоєння випробуванням КНДР підводних безпілотників, здатних нести ядерну зброю, а координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не можуть підтвердити достовірність заяв Пхеньяна про випробування таких підводних дронів.

Фото: flagi.in.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-