У суданському місті Ель-Генейні торік вбили до 15 тисяч людей - доповідь ООН

У суданському місті Ель-Генейні торік вбили до 15 тисяч людей - доповідь ООН

Укрінформ
Торік у Судані в місті Ель-Генейні регіону Західний Дарфур були вбиті від 10 до 15 тисяч осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на доповідь ООН, підготовлену для членів Ради Безпеки.

Зазначається, що вбивства були вчинені воєнізованими Силами швидкої підтримки (СШП) та близькими до них арабськими повстанцями.

Незалежні спостерігачі ООН зазначили, що попередні оцінки ООН, згідно з якими від початку війни між суданською армією і СПШ (15 квітня 2023 року) були вбиті близько 12 тисяч осіб по всьому Судану.

Спостерігачі також назвали «достовірними» звинувачення на адресу Обʼєднаних Арабських Еміратів у наданні військової підтримки СШП під виглядом гуманітарної допомоги.

У період із квітня по червень минулого року Ель-Генейна зазнала «інтенсивного насильства», зазначають спостерігачі, звинувачуючи СШП та їхніх союзників у нападах на африканське плем'я масалітів, що «може бути прирівняно до воєнних злочинів і злочинів проти людяності».

Читайте також: У столиці Сомалі внаслідок атаки терориста-смертника загинули троє людей

Раніше СШП заперечували ці звинувачення, запевняючи, що військові, які будуть визнані причетними до цього, постануть перед судом. Масаліти становили більшість в Ель-Генейні, доки напади не спричинили їхню масову втечу до сусіднього Чаду.

«Щойно масаліти діставалися контрольно-пропускних пунктів СШП, жінок і чоловіків розділяли, переслідували, обшукували, грабували і піддавали фізичному насильству. Члени загонів народної самооборони та союзні їм ополченці без розбору стріляли по ногах сотень людей, щоб не дати їм змоги втекти», - зазначають спостерігачі.

За їхніми словами, молоді чоловіки стали особливою мішенню, їх допитували щодо їхньої етнічної приналежності.

«Якщо їх ідентифікували як масалітів, багатьох страчували без суду й слідства пострілом у голову. Жінки зазнавали фізичного та сексуального насильства», - йдеться у доповіді.

Читайте також: У Нігерії - хвиля бандитських нападів на села, 113 загиблих

У грудні Сполучені Штати офіційно визнали, що воюючі сторони в Судані скоїли воєнні злочини, а СШП і союзні ополченці - злочини проти людяності та етнічні чистки.

Війна призвела до того, що майже половина з 49-мільйонного населення Судану потребує допомоги, а 7,7 мільйона осіб залишили свої домівки.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) у Лондоні опублікував щорічний Огляд збройних конфліктів. У дослідженні зафіксовані 183 конфлікти станом на 2023 рік, що є найвищим показником за останні 30 років.

Фото: dabangasudan.org/social media

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-