Прем’єрка Латвії в День барикад порівняла волю до свободи українців і латишів

Прем’єрка Латвії в День барикад порівняла волю до свободи українців і латишів

Ексклюзив
Укрінформ
Прем’єр-міністр Латвії Евіка Сіліня та глава латвійського парламенту Дайга Мієріня у День пам’яті барикад 1991 року порівняли прагнення до свободи українців і латишів та зазначили, що завдяки внутрішній стійкості і допомозі світу Україна має перемогти.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з урочистого вшанування Дня пам'яті захисників барикад 1991 року.

«Ми дуже добре розуміємо, за що зараз воюють українці. Ви захищаєте свою державу, свою волю. Наша підтримка України – і з боку політичного керівництва, і з боку всього суспільства, що, можливо, ще важливіше, – безсумнівна, інакше просто бути не може. Допомагаємо, чим можемо: фінансово, військовою технікою, політично та емоційно», - сказала Сіліня.

У Латвії вшанували пам'ять захисників барикад 1991 року/ / Олег Кудрін, Укрінформ

Вона нагадала, що народ Латвії теж виборював свою свободу під час подій на барикадах (в січні 1991 року, - ред.). «Якби ми не були єдиними і не вийшли будувати барикади, ми програли б. Як зараз згадували учасники тих подій у Ризі, все було – і диверсії, і спроби силою захопити радіо, телебачення, спроби прибрати лідерів, за якими йшов народ. Якби ми не чинили опір, можливо й вільної Латвії зараз не було б», - сказала прем’єр-міністр.

За її словами, Україні й українцям доводиться зараз відстоювати свою свободу в набагато важчих умовах. «Війна – це випробування, незрівнянне ні з чим! Але я вірю, що ми разом – європейська спільнота, світова спільнота – підтримуючи вас, допоможемо захистити Україну, ваших людей. Нехай ті окопні свічки, які ми робимо і сьогодні теж робили, хоч трохи зігріють у холодні дні», - резюмувала Сіліня.

Спікерка латвійського Сейму Дайга Мієріня у своєму коментарі Укрінформу теж порівняла волю до незалежності латишів і українців та зробила особливий акцент на стійкості українців, які відстоюють свою свободу, попри все.

Читайте також: Естонія побудує на кордоні з Росією лінію оборони з 600 бункерів - ЗМІ

«Так, у нас (1991-го року, - ред.) теж були жертви, нам було непросто, тяжко. Але ті випробування, через які зараз проходять українці, борючись за свою країну, та ціна, яку платить за свою свободу ваш народ, це вже щось інше. Інша ціна – дуже висока, ні з чим не зрівняна», - сказала Мієріня.

У Латвії з 1997 року встановлений загальнонаціональний День пам'яті захисників барикад, який щорічно відзначається 20 січня. Цей день був особливо «гарячим» у подіях 13-27 січня 1991 року, коли ризький ОМОН/ЗМОП, керований Москвою, зробив спробу придушити відновлення незалежності Латвії. Тоді десятки тисяч латвійців стали на захист державних установ, навколо яких були зведені барикади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-