Європарламент закликав не піддаватися на шантаж Угорщини

Європарламент закликав не піддаватися на шантаж Угорщини

Резолюція
Укрінформ
Європейський парламент засуджує навмисні, безперервні та систематичні зусилля угорського уряду, спрямовані на підрив основоположних цінностей ЄС.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Європарламенту.

«У резолюції, ухваленій у четвер 345 голосами «за», 104 - «проти» і 29 «утрималися», депутати Європарламенту висловлюють глибоке занепокоєння подальшою ерозією демократії, верховенства права та фундаментальних прав в Угорщині, зокрема, через нещодавно ухвалений так званий пакет «захисту національного суверенітету», який порівнюють із сумнозвісним російським «законом про іноземних агентів», - йдеться у заяві.

Парламент закликає Європейську раду визначити, чи вчинила Угорщина «серйозні та постійні порушення цінностей ЄС» відповідно до більш прямої процедури, передбаченої статтею 7(2) Договору про ЄС.

Євродепутати також засуджують дії прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який у грудні минулого року заблокував важливе рішення про перегляд довгострокового бюджету ЄС, включаючи пакет допомоги Україні, «з повною неповагою та порушенням стратегічних інтересів ЄС і принципу щирої співпраці». Вони наголосили, що «ЄС не повинен піддаватися на шантаж».

Читайте також: Угорщина натякнула ЄС, що може зняти вето з фінансування України на €50 мільярдів - Politico

Європарламент висловлює жаль з приводу рішення Європейської комісії розблокувати для Угорщини до 10,2 млрд євро раніше заморожених коштів, незважаючи на те, що країна не виконала необхідних реформ для забезпечення незалежності судової системи.

Також євродепутати засуджують системну дискримінаційну практику угорського уряду щодо академічних кіл, журналістів, політичних партій та громадянського суспільства при розподілі коштів.

«У світлі цих проблем парламент ставить під сумнів, чи зможе угорський уряд виконувати свої обов'язки у другій половині 2024 року, попереджаючи, що якщо посада президента Європейської ради буде вакантною, ці обов'язки ляжуть на прем'єр-міністра Угорщини під час шестимісячного головування країни в Раді», - йдеться у заяві. Євродепутати просять Раду знайти належні рішення для пом'якшення цих ризиків і закликають до реформування процесу прийняття рішень в Раді, щоб покласти край зловживанню правом вето і шантажу.

Як повідомляв Укрінформ, під час зустрічі 14-15 грудня минулого року Європейська рада прийняла рішення розпочати переговори з Україною про членство в ЄС та доручила Раді ЄС розробити рамкові умови для таких переговорів, щойно Україна виконає всі рекомендації для членства в ЄС, що були визначені Європейською комісією.

Читайте також: Президентка Угорщини: Ми повинні й надалі підтримувати Україну

Водночас Європейська рада не досягла консенсусу у затвердженні змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для бюджетної підтримки України та сприяння процесам її відбудови. Це рішення було заблоковано Угорщиною. Лідери країн ЄС повернуться до розгляду поправок до багаторічного бюджету ЄС під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила сподівання, що Європейська рада досягне консенсусу серед усіх 27 країн щодо ухвалення поправок до багаторічного бюджету ЄС, який включає створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-