У Сеймі Польщі створили комісію з розслідування нелегальної «прослушки» відомих діячів

У Сеймі Польщі створили комісію з розслідування нелегальної «прослушки» відомих діячів

Укрінформ
Сейм Польщі створив слідчу комісію з розслідування справи щодо можливого нелегального прослуховування представниками колишньої влади відомих опозиційних політиків, активістів, представників судової системи Польщі.

За створення комісії проголосували у середу 432 депутати нижньої палати парламенту, ніхто не був проти і не утримався, передає власний кореспондент Укрінформу.

Комісія вивчить легальність, цілі і правильність оперативних дій польських спецслужб, які, за попередньою інформацією, за вказівками влади мали використовувати шпигунську програму Pegasus ізраїльського виробництва для прослуховування опозиційних політиків, активістів та представників судової влади.

Комісія перевірить легальність дій з прослуховування відомих людей з листопада 2015 року по листопад 2023 року. Вона має встановити також, хто з представників попередньої влади стояв за закупівлею цього шпигунського програмного забезпечення.

Як повідомлялось, за інформацією Citizen Lab, у Польщі шпигунська програма Pegasus встановлювалася, зокрема, на мобільний телефон політика Громадянської коаліції Кшиштофа Брейзи, який в 2019 році був головою виборчого штабу цієї партії на парламентських виборах. Крім того, за допомогою Pegasus прослуховувалися відомий адвокат Роман Гєртих, прокурор Ева Вжосек, лідер фермерської організації «Агроунія» Міхал Колодзєйчак тощо.

Читайте також: У Польщі хочуть змінити роботу суспільних ЗМІ після влади Качинського

Політики партії «Право і справедливість» заперечують, що під час перебування при владі упродовж 2015-2023 уряд цієї політсили закуповував і використовував Pegasus.

За даними кількох журналістських розслідувань в Польщі, цю шпигунську програму попередня польська влада закупила в Ізраїлю таємно, кошти на її придбання не проводилися по офіційних каналах, які можна перевірити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-