У Польщі хочуть змінити роботу суспільних ЗМІ після влади Качинського

У Польщі хочуть змінити роботу суспільних ЗМІ після влади Качинського

Укрінформ
Cейм Польщі прийняв резолюцію про необхідність відновлення неупередженої роботи суспільних ЗМІ країни (TVP, Польське радіо), а також Польського агентства преси (PAP).

Прийнята у вівторок ввечері голосами правлячої більшості резолюція викликала протест в опозиційної партії «Право і Справедливість» (PiS), яка вирішила особисто захищати незалежність суспільних ЗМІ, зокрема, чергуючи цілодобово депутатськими групами в TVP, передає кореспондент Укрінформу.

За резолюцію у справі відновлення неупередженості публічних ЗМІ голосували 244 депутати правлячої більшості, проти були 84 депутати, 16 утрималися, а понад сто депутатів PiS не взяли участі в голосуванні.

Фото: Przemysław Czarnek / X

«Сейм Польщі, керуючись завданням, яке стоїть перед конституційними органами держави щодо відновлення основ правової демократичної держави та блага громадян і суспільних інтересів, вважає неприйнятними триваючий стан відкритого порушення закону суспільним радіо і телебаченням та Польським агентством преси і права на інформацію та принципу політичного плюралізму»,- йдеться в резолюції.

Читайте також: Дуда прийняв присягу в нового уряду Польщі

У ній зазначається, що за дві парламентські каденції попередньої влади суспільні ЗМІ «втратили свою місію і роль», визначену як право і суспільну потребу щодо доступу до неупередженої інформації, і стали знаряддям сіяння пропаганди партією Ярослава Качинського й урядом PiS.

У документі вказується, що нижня палата парламенту закликає Міністерство держмайна, яке здійснює контроль над цими суспільними ЗМІ, виправити ситуацію. Зокрема, Сейм зобов’язав міністерство «негайно здійснити законодавчі кроки, які гарантуватимуть тривале відновлення стану (функціонування ЗМІ - ред.), у відповідності конституції».

Обговорення цього питання викликало бурхливу дискусію у польському парламенті. Партія PiS назвала цю резолюцію «наступом нової влади на свободу слова у країні». Ввечері після голосування лідер PiS Качинський повідомив, що групи депутатів партії по 10 осіб безперервно чергуватимуть у головному офісі TVP.

«Наш протест є захистом демократії, тому що демократії немає без плюралізму ЗМІ та без сильних антиурядових медів, а в Польщі - це публічні ЗМІ»,- заявив Качинський.

Читайте також: ЄС до кінця року розморозить €5 мільярдів для Польщі

Новий міністр культури і національної спадщини Польщі Бартломей Сенкевич після голосування за резолюцію в Сеймі РП своїм рішенням звільнив керівництво TVP, Польського радіо і PAP і спостережні ради цих медіа. Він також призначив новий склад спостережних рад цих ЗМІ, які cвоєю чергою призначили ради правління польських суспільних ЗМІ.

Як відомо, ще до приходу до влади, партії, що входять сьогодні до складу правлячої лівоцентристської коаліції, заявляли, що після перемоги на виборах одним з перших кроків нової влади буде відновлення неупередженості суспільних ЗМІ, які, на їх переконання, стали партійним рупором PiS. Одним з кроків називалася ліквідація інформаційного телеканалу суспільного мовника - TVP Info.

Фото: MARIUSZ TROLIŃSKI STUDIO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-