Дуда вирішив удруге помилувати ув’язнених екскерівників МВС Польщі

Дуда вирішив удруге помилувати ув’язнених екскерівників МВС Польщі

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда вирішив удруге помилувати екскерівників МВС Маріуша Камінського і Мацея Вонсіка, яких було затримано й ув’язнено відповідно до рішення суду.

Про це польський лідер заявив у четвер під час брифінгу для ЗМІ, передає власний кореспондент Укрінформу.

Дуда зазначив, що він не має жодних сумнівів, що Камінський і Вонсік є першими політичними в’язнями в Польщі від 1989 року. За його словами, вони були засуджені і потрапили до в’язниці за переслідування корупції у вищих ешелонах влади.

Президент РП зазначив, що він у 2015 році вже помилував цих двох топчиновників, і цей акт був законним, проте Верховний суд поставив під сумнів президентські компетенції.

Читайте також: Екскерівників МВС Польщі перевезли до в’язниць поза Варшавою

Дуда повідомив, що дружини Камінського і Вонсіка попросили його посприяти у якомога швидшому звільнення з ув’язнення їхніх чоловіків, особливо в умовах, коли вони оголосили голодування.

“На їхнє прохання я вирішив, що розпочинаю процес помилування”, - підкреслив Дуда.

Він додав, що це помилування відбудеться відповідно до законів і Конституції країни.

Президент РП повідомив, що першим кроком буде його звернення про помилування до генпрокурора РП Адама Боднара. За словами глави держави, генпрокурор може призупини виконання покарання, відтак Камінського і Вонсіка може бути звільнено з ув’язнення на період розгляду подання президента про помилування.

Як повідомлялося, раніше Дуда заявляв, що вже раз законно помилував Камінського і Вонсіка і не має наміру робити це вдруге.

Читайте також: Ексглава МВС Польщі через ув’язнення оголосив голодування

Суд першої інстанції в 2015 році засудив Камінського і Вонсіка до трьох років ув’язнення за доведені ним корупційні дії у межах так званої земельної афери 2007 року. Вона полягала в тому, що ці два політики, як тогочасні керівники Центрального антикорупційного бюро Польщі, свідомо пішли на провокацію, аби звинуватити у корупції Анджея Леппера - тодішнього віцепрем’єра, міністра сільського господарства в першому уряді Ярослава Качинського. За перевищення повноважень їх було засуджено, але президент Дуда в 2015 році помилував їх ще до набуття вироком законної сили. В 2017 році Верховний суд Польщі визнав цей крок Дуди недійсним, оскільки помилування наступило ще до набуття вироком законної сили. У грудні 2023 року суд другої інстанції засудив Камінського і Вонсіка до двох років ув’язнення і воно набуло законної сили.

Увечері 9 січня колишніх керівників МВС Польщі було затримано у президентському палаці. Вранці 11 січня їх перевезли з Варшави до різних місць подальшого відбування покарання.

Фото: Польське радіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-