Ексглава МВС Польщі через ув’язнення оголосив голодування

Ексглава МВС Польщі через ув’язнення оголосив голодування

Укрінформ
Колишній глава МВС Польщі (2019-2023 роки) Маріуш Камінський заявив, що судовий вирок і його ув’язнення є «політичною помстою» нинішньої влади й оголосив голодування.

Про це йдеться в заяві Камінського до міністра юстиції – генпрокурора Польщі Адама Боднара, яку зачитав в середу на брифінгу для ЗМІ біля Ради міністрів РП Блажей Побожи - колишній співпрацівник ексглави МВС, чинний радник президента Анджея Дуди.

«Заявляю, що засудження за боротьбу з корупцією та вчинення протиправних дій щодо позбавлення мене депутатського мандата розцінюю як акт політичної помсти. Тому як політв'язень з першого дня ув'язнення я розпочинаю голодування. Я також вимагаю негайного звільнення з в’язниці всіх членів колишнього керівництва CBA (Центральне антикорупційне бюро Польщі– ред.), на яких поширюється акт про помилування, виданий у 2015 році президентом Польщі», - йдеться в заяві Камінського.

Як передавало агентство, під час спеціальної заяви для ЗМІ у середу президент Дуда назвав законним своє рішення про помилування у 2015 році ексміністра Камінського, його заступника Мацея Вонсіка і ще двох інших їхніх співпрацівників. Відтак, він задекларував, що зробить все від нього залежне, аби звільнити цих політиків з в’язниці і відновити справедливість.

Читайте також: Дуда пообіцяв боротися за звільнення із в’язниці екскерівників МВС Польщі

Камінський був главою МВС Польщі упродовж 2019-2023 років, а Вонсік у цей час був його заступником.

Як відомо, суд першої інстанції в 2015 році засудив Камінського і Вонсіка до трьох років ув’язнення за доведені ним корупційні дії у межах так званої земельної афери 2007 року. Вона полягала в тому, що ці два політики, як тогочасні керівники Центрального антикорупційного бюро Польщі, свідомо пішли на провокацію, аби звинуватити у корупції Анджея Леппера - тодішнього віцепрем’єра, міністра сільського господарства в першому уряді Ярослава Качинського.

Читайте також: У Польщі затримали колишніх керівників МВС, у Варшаві почалися протести

За перевищення повноважень їх було засуджено, але президент Дуда в 2015 році помилував їх ще до набуття вироком законної сили. В 2017 році Верховний суд Польщі визнав цей крок Дуди недійсним, оскільки помилування наступило ще до набуття вироком законної сили. У грудні 2023 року суд другої інстанції засудив Камінського і Вонсіка до двох років ув’язнення і воно набуло законної сили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-