У Польщі затримали колишніх керівників МВС, у Варшаві почалися протести

У Польщі затримали колишніх керівників МВС, у Варшаві почалися протести

Укрінформ
Увечері 9 січня поліцейські затримали у президентському палаці колишнього главу МВС Польщі Маріуша Камінського і його заступника Мацея Вонсіка, яких суд другої інстанції у грудні засудив до двох років ув’язнення за корупційну справу 2007 року.

Затримання двох відомих політиків призвело до стихійних протестів у Варшаві під президентським палацом і пенітенціарним закладом, куди було перевезено затриманих, а президент Польщі Анджей Дуда готує публічну заяву з цього приводу, передає власний кореспондент Укрінформу.

Після грудневого рішення суду маршалок Сейму Шимон Головня заявив, що цих двох колишніх високопосадовців, які також є депутатами нижньої палати парламенту від опозиційної партії “Право і справедливість”, позбавили депутатського імунітету. Згодом він також зазначив, що їм анулювали депутатські посвідчення і вони не можуть брати участі у засіданнях парламенту. Камінський і Вонсік не визнають цього і заявили, що й надалі планують брати участь у засіданні парламенту. Аби уникнути сутичок у Сеймі, Головня переніс на тиждень найближче засідання нижньої палати парламенту.

У вівторок, 9 січня, міністр юстиції – генпрокурор Польщі Адам Боднар підтвердив, що рішення суду є очевидним і поліція вже розшукує Камінського і Вонсіка, аби затримати і доставити їх до пенітенціарної установи.

Від ранку вівторка ці два політики перебували у президентському палаці. Після обіду під час брифінгу для ЗМІ на території президентського палацу обидва політики повідомили, що вони вважають себе чинними депутатами і мають намір взяти участь у найближчому засіданні Сейму. Вони також наголошували, що не переховуються від системи правосуддя, а просто перебувають у президента країни.

Після цього глава польського уряду Дональд Туск під час пресконференції у вівторок заявив, що президент Дуда “повинен перервати виставу” з переховуванням у себе двох засуджених осіб, що, на його думку, може призвести до “дуже небезпечної ситуації”.

Ввечері поліція прибула до президентського палацу у момент відсутності там президента Дуди, затримала двох політиків і доставила їх до пенітенціарної установи у Варшаві.

У канцелярії президента Польщі заявили, що Дуда не погоджується з діями керівництва Сейму та уряду. Голова канцелярії президента РП Гражина Ігначак-Бандих повідомила у вівторок ввечері в ефірі телеканалу Trwam, що Дуда звернеться до глав держав і міжнародних інституцій з листом, в якому задекларує, що чинна польська виконавча і законодавча влада порушують закони і конституцію РП.

У середу о 12:30 (за київським часом) Дуда виголосить публічну заяву з приводу ситуації, що склалася довкола двох опозиційних політиків.

Дуда стоїть на позиції: його акт помилування Камінського і Вонсіка від 2015 року є чинним, тому їх не може бути доправлено до в’язниці.

Читайте також: У Польщі засудили 14 шпигунів з Росії, серед яких - українці і білоруси

Після затримання Камінського і Вонсіка поліцією біля президентського палацу і пенітенціарної установи у Варшави виникли стихійні мітинги прихильників партії “Право і справедливість”, в яких взяли участь сотні людей. Лідер PiS Ярослав Качинський зазначив, що Камінський і Вонсік стали політичними в’язнями, а чинна польська влада порушує закони і конституцію країни.

Як повідомлялося, суд першої інстанції в 2015 році засудив Камінського і Вонсіка до трьох років ув’язнення за корупційні дії у межах так званої земельної афери 2007 року. Вона полягала в тому, що ці два політики як тогочасні керівники Центрального антикорупційного бюро Польщі свідомо пішли на провокацію, аби звинуватити у корупції Анджея Леппера - тодішнього віцепрем’єра, міністра сільського господарства в першому уряді Ярослава Качинського. За перевищення повноважень їх було засуджено, але президент Дуда у 2015 році помилував їх ще до набуття вироком законної сили. У 2017 році Верховний суд Польщі визнав цей крок Дуди нечинним, оскільки помилування набуло чинності ще до набуття вироком законної сили. У грудні 2023 року суд другої інстанції засудив Камінського і Вонсіка до двох років ув’язнення і воно набуло законної сили.

Камінський був главою МВС Польщі упродовж 2019-2023 років, а Вонсік у цей час був його заступником.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-