У Польщі засудили 14 шпигунів з Росії, серед яких - українці і білоруси

У Польщі засудили 14 шпигунів з Росії, серед яких - українці і білоруси

Укрінформ
Суд Любліна у вівторок визнав 14 громадян Росії, Білорусі та України винними у підготовці диверсій на користь Москви у складі шпигунського угруповання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AFP.

У листопаді обвинуваченим було висунуто звинувачення у шпигунстві, зокрема у підготовці підриву потягів із гуманітарною допомогою для України, а також спостереженні за військовими об’єктами та критичною інфраструктурою.

14 обвинувачених, які не з’явилися на судове засідання, були заочно засуджені після того, як вони визнали свою провину. Двох інших членів шпигунської мережі судитимуть окремо, оскільки вони заперечили свою провину.

Барбара Марковська, прессекретар Люблінського суду, сказала, що членами шпигунської групи були «росіяни, українці та білоруси».

Зазначається, що серед засуджених – російський хокеїст польського клубу із Сосновця Максим С., який був арештований у червні, а також «двоє українських юристів і політолог, вчитель французької мови, фармацевт, (та) інженер-програміст», йдеться у повідомленні польських медіа.

Читайте також: Як Литва бореться із впливом РФ: від шпигунства до паспортного гламуру

Слідчі заявили, що члени групи отримували замовлення через Telegram і отримували оплату у криптовалюті. За інформацією польських ЗМІ, шпигуни отримували від 300 до близько 10 000 доларів США.

Як повідомлялося, виявлена торік російська шпигунська мережа виконувала на території Польщі розвідувальні завдання, зокрема стежила за залізничними перевезеннями. Одними із її завдань мали бути диверсії на залізниці, зокрема підрив потягів з військовою і гуманітарною допомогою для України. Група також поширювала проросійську пропаганду, спрямовану проти Польщі, польської влади, НАТО. Серед затриманих були, зокрема, громадяни Росії, Білорусі та України.

Вважається, що це найбільша шпигунська мережа РФ, яку будь-коли було викрито в Польщі. Членам цієї мережі загрожує 10 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-