Екскерівників МВС Польщі перевезли до в’язниць поза Варшавою

Екскерівників МВС Польщі перевезли до в’язниць поза Варшавою

Укрінформ
Колишній глава МВС Польщі Маріуш Камінський і його ексзаступник Мацей Вонсік, які напередодні оголосили голодування з приводу свого затримання, у четвер вранці були перевезені з Варшави до різних місць подальшого відбування покарання.

Про це повідомив в мережі X син колишнього глави МВС РП Кацпер Камінський, передає Укрінформ.

За його інформацією, батька було перевезено до в’язниці у місті Радом на південь від Варшави, а його заступника Вонсіка – до карного закладу поблизу міста Остроленька на північ від польської столиці.

Як напередодні повідомила дружина ексзаступника міністра Рома Вонсік, її чоловік услід за Камінським також оголосив голодування на знак протесту проти свого затримання поліцією.

Чинний глава МВС Польщі Бартломей Сенкевич заявив в ефірі телеканалу TVN24, що затримання Камінського і Вонсіка у президентському палаці відбулося професійно, з повагою до президента, аби не ставити його в незручне становище.

У четвер прихильники опозиційної партії "Право і Справедливість", депутатами від якої стали восени минулого року Камінський і Вонсік, планують провести велику антиурядову демонстрацію, яка розпочнеться біля Сейму країни, а завершиться після офісу державного телеканалу TVP.

Затримання колишніх керівників МВС Польщі упродовж 2019-2023 років відбулося ввечері 9 січня у президентському палаці. У цей час президент РП Анджей Дуда перебував в іншому палаці, Бельведер, на зустрічі з лідерами білоруської опозиції. За інформацією оточення Дуди, президент, отримавши інформацію про дії поліції у президентському палаці, відразу хотів туди поїхати. Однак він затримався і не встиг до завершення дій поліції, оскільки міський автобус, який аварійно зупинився перед Бельведером, на кілька хвилин перегородив виїзд президентському кортежу. Мер Варшави Рафал Тшасковський відкинув можливість так званої автобусної змови проти президента країни.

У середу під час спеціальної заяви для ЗМІ президент Дуда назвав законним своє рішення про помилування у 2015 році ексміністра Камінського, його заступника Вонсіка і ще двох інших їхніх співробітників. Відтак він заявив, що зробить все від нього залежне, аби звільнити цих політиків з в’язниці і відновити справедливість.

Читайте також: Дуда пообіцяв боротися за звільнення із в’язниці екскерівників МВС Польщі

Як повідомлялося, суд першої інстанції у 2015 році засудив Камінського і Вонсіка до трьох років ув’язнення за корупційні дії у межах так званої земельної афери 2007 року. Вона полягала в тому, що ці два політики, як тогочасні керівники Центрального антикорупційного бюро Польщі, свідомо пішли на провокацію, аби звинуватити у корупції Анджея Леппера – тодішнього віцепрем’єра, міністра сільського господарства в першому уряді Ярослава Качинського.

За перевищення повноважень їх було засуджено, але президент Дуда в 2015 році помилував їх ще до набуття вироком законної сили. В 2017 році Верховний суд Польщі визнав цей крок Дуди недійсним, оскільки помилування наступило ще до набуття вироком законної сили. У грудні 2023 року суд другої інстанції засудив Камінського і Вонсіка до двох років ув’язнення, і це рішення набуло законної сили.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-