Недопуск Білоруссю спостерігачів ОБСЄ на вибори суперечить її зобов’язанням

Недопуск Білоруссю спостерігачів ОБСЄ на вибори суперечить її зобов’язанням

Заява
Укрінформ
Рішення режиму самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка не запрошувати спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) та Парламентської асамблеї ОБСЄ на парламентські вибори суперечить зобов'язанням, взятим на себе РБ.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві керівників БДІПЛ та ПА ОБСЄ.

"Ми глибоко занепокоєні тим, що рішення не запрошувати держави ОБСЄ через БДІПЛ спостерігати за парламентськими виборами в Білорусі не дозволить громадянам та інституціям країни отримати неупереджену, прозору та всебічну оцінку", - заявив директор БДІПЛ Маттео Мекаччі.

Він підкреслив, що "це суперечить зобов'язанням, взятим на себе Білоруссю, і суперечить як букві, так і духу співпраці, на якій ґрунтується ОБСЄ".

Президентка ПА ОБСЄ Піа Каума також заявила, що "рішення білоруського уряду ухилитися від свого зобов'язання запросити спостерігачів ОБСЄ викликає занепокоєння і суперечить найкращим інтересам білоруського народу". "Я глибоко шкодую, що Асамблеї відмовляють у можливості зробити свій внесок у демократичний розвиток через наші процеси спостереження, які ми здійснюємо в Білорусі з 1995 року, і закликаю білоруську владу до більшої відкритості", - сказала вона.

Читайте також: Лукашенко підписав закон про гарантії для себе і сім

Як зазначається у заяві, після президентських виборів 2020 року у РБ парламентські вибори 25 лютого 2024 року стануть вже другими, за якими БДІПЛ не зможе спостерігати в Білорусі через відсутність своєчасного запрошення від національної влади.

"Хоча БДІПЛ не зможе спостерігати за майбутніми парламентськими виборами, Бюро продовжує стежити за розвитком подій у Білорусі в усіх сферах, охоплених його мандатом", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, в ОБСЄ засудили масові порушення прав людини, тортури та жорстоке ставлення щодо мирних протестувальників з боку влади Білорусі під час сфальсифікованих виборів 9 серпня 2020 року. Організація тоді закликала режим Лукашенка анулювати результати голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня "через порушення на всіх етапах" виборчого процесу та провести "нові справжні президентські вибори на основі міжнародних стандартів".

Напередодні стало відомо, що режим Лукашенка не запрошуватиме спостерігачів ОБСЄ для спостереження за так званими "виборами" у Палату представників та місцеві ради 25 лютого цього року.

Фото: Depositphotos / Artmim

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-